Anaokuluna başlamak bir çocuğun hayatında önemli bir dönüm noktasıdır. Bu, bazı çocuklar için ilk kez ebeveynlerinden uzun süre uzak kalma ve başka çocuklardan oluşan büyük bir grupla etkileşime girme deneyimidir. Bir süredir evde, bir çocuk bakıcısı tarafından bakılan çocuklar anne – babaları dışında bir yetişkinle zaman geçirmeye alışık olabilirler ama onlar için de bir öğretmene ve ev dışında bir ortama alışma durumu söz konusu olacaktır. Anaokulunda ilk gün ve onu takip eden günler ebeveynler için de sıkıntılı olabilir ama bazı hazırlıklarla çocukların duruma hazırlanmasını sağlamak mümkündür.
Anaokulunda İlk Gün
Önceden Yapılması Gerekenler
1. Yeni uyku düzeni için hazırlık
Çocuğunuzu için her zaman olduğundan daha erken kaldırmanız gerekebilir. Onu mümkün olan en kısa sürede yeni uyku programına alıştırmanız iyi olur. Kurumun kendi uyku programı olup olmadığını veya çocukların bireysel uyku rutininin dikkate alınıp alınmadığını öğrenin. Böylece ona göre bir düzenleme yapabilirsiniz.
2. Bağımsızlık pratikleri
Çocuğunuzun bazı şeyleri kendi başına yapabilmesinin anaokulu ortamında avantajları olabilir. Bir çocuk ellerini yüzünü yıkamak, giyinmek gibi şeyleri kendi başına yapabiliyorsa öğretmeni de ona başka beceriler kazandırmaya, yeteneklerini keşfetmeye odaklanabilir. Bu yüzden çocuğunuza kendi başına yapabileceği şeyleri öğretmeli ve uygulaması için de fırsat vermelisiniz. Bu şekilde onun bağımsızlığını, güvenini ve yaratıcılığını da teşvik etmiş olursunuz.
3. Kurumu ziyaret edin / Öğretmenle tanışın
Anaokuluna başlama günü gelmeden önce kurumu çocuğunuzla birlikte bir veya birkaç kere ziyaret etmeniz iyi olur. Ortamı ve öğretmenleri biraz olsun tanıyor olması ilk günün stresini azaltacaktır.
Öğretmenle tanışın, bilgi alın ve çocuğunuz hakkında ipuçları verin. Altını ıslattığı veya sıkıntılı olduğu zamanlarda yapılması gereken belirli şeyler varsa bunlardan söz edin. Anaokulu çalışanları bu gibi şeyleri takip etmekte genellikle iyidirler ama örneğin çocuğunuza iyi gelen bir söz veya şarkı hakkında önceden bilgi vermeniz iyi olur.
4. Çocuğunuzla hayatındaki bu yenilik hakkında konuşun
Değişim her yaştaki insanlar için korkutucudur, yetişkinlere bile en azından bir endişe verir. Bu yüzden, çocuğunuzla yeni rutini hakkında defalarca konuşun, nereye ve hangi sebeple gideceğini yaşına uygun cümlelerle iyice açıklayın. Konuyla ilgili masal kitapları okumak, hikayeler anlatmak, videolar izletmek de işe yarar.
5. Ayrı kalma alıştırmaları
Çocuğunuz birkaç saat boyunca sizden uzak kalmaya alışık değilse anaokulunda ilk gün onun için zorlu geçebilir ve bu durum bir süre devam edebilir. Bir süreliğine bir bakıcı ile veya komşunuzla anlaşıp arada bir dışarıya çıkarak onu sürece alıştırmayı deneyebilirsiniz. Başlangıçta bundan hoşlanmayabilir ama zamanla muhtemelen alışacaktır ve her seferinde geri döndüğünüzü görmek de ona rahatlık ve güven verecektir.
6. Çocuğunuzu heyecanlandırın
Evde anaokulu hakkında oyunlar oynayın. Kurumda yaşayacağı yemek zamanı, uyku ve oyun zamanı gibi durumları hayal edebilmesini, bunu eğlenceli ve heyecan verici bulması sağlamaya çalışın. Edineceği arkadaşlardan, öğreneceği şeylerden söz edin.
7. Mümkünse başlangıçtaki olası zorluklar için zaman ayarlayın
İlk gün ve hatta ilk hafta boyunca çocuğunuzun sizden ayrı kalmakla, ortama alışmakla ilgili sorunları olabilir. Mümkünse bir süre için işe geç gitmenin veya sabahları kendinize daha fazla zaman ayırmanın yollarını arayın.
8. Yeni rutini oluşturun
Yeni yürümeye başlayan çocuklar tekrar eden ve öngörülebilen şeyleri severler. Anaokulu programına uygun bir sabah rutini oluşturmak ve bunu sürdürmek acele etme stresini engelleyerek sürecin daha kolay ilerlemesine yardımcı olur.
9. Anaokuluna götürülmesi gereken eşyalar
Çocuğunuzun yanında olması gereken yedek kıyafet, bardak, mendil, matara gibi eşyaların listesini yapın, eksik olanları temin edin. Bunları etiketlemeniz iyi olur. Kurum çalışanlarıyla görüşerek temin etmeniz gereken temizlik ve kırtasiye malzemeleri ile diğer eşyalar hakkında bilgi alın.
İlk Günde Yapılması Gerekenler
Anaokulunda ilk gün, gayet iyi hazırlık yapmış olsanız da, çocuğunuz için bilinmezlik nedeniyle az çok stresli olacaktır. Durum muhtemelen sizin için de zor olacak ama bunu çocuğunuza belli etmemeye çalışın. Onun geceden iyi uyumasını sağlamaya çalışın ve sabahleyin doyurucu bir kahvaltı yaptırın. Böylece açıktan veya yorgunluktan kaynaklanacak bir gerginliği önleyebilirsiniz.
10. Çocuğunuzu teslim ederken
Çocuğunuzu anaokuluna bırakırken hızlı olun. Bunu öylece bırakıp gitmek anlamında söylemiyoruz ama ne şekilde bırakacağınız hakkında bir fikriniz olsun. Kesinlikle veda etmeden, gizlice ortadan kaybolmayın; bu terk edilmişlik hissi verebilir. Çocuğunuz muhtemelen ağlayacaktır, bu normal bir tepkidir. Ona, kısa bir zaman sonra geri geleceğinize dair güvence verin. Bunu anlayabileceği şekilde yapmaya dikkat edin. Küçük çocuklarda zaman kavramı gelişmiş olmasa bile bir rutin kavramı vardır. “sen şunu yaptıktan sonra burada olacağım” tarzında bir açıklama yapabilirsiniz.
Öğretmenin yönlendirmelerini dikkate alın, muhtemelen gergin çocukları rahatlatacak yöntemler biliyordur. Çocuğunuzun gözyaşlarını azaltmak ve kısa zaman içinde eğlenmeye başlamasına yardım etmek için, olabildiğice hızlı davranın. Hoşça kal dedikten sonra geri gelmeyin. Çocuğunuz üzgünse doğal olarak onu rahatlatmak istersiniz ama geri gelmeniz yatışmasını geciktirebilir. İyi bir öğretmen, kendini rahat hissetmesine ve sınıfta olup bitenlere dahil olmasına yardım etmek üzere devreye girecektir. Çocuğunuzun öğretmenine güvenmesi önemlidir, siz de bunu sağlayacak şekilde davranmalısınız.
11. Yanınızda rahatlatıcı bir nesne getirin
Evi hatırlatan ve uyumalarına yardımcı olacak bir eşya küçükleri rahatlatır. Bu bir oyuncak, örtü veya battaniye olabilir.
12. Sabırlı, anlayışlı ve güçlü olun
İlk zamanlarda çocuğunuzun sizin gitmenizi istemediği günler olacaktır. Bu normal bir reaksiyondur, çocuk en yakın olduğu, en sevdiği ve kendisini koşulsuz sevdiğini hissettiği kişinin uzaklaşmasından hoşlanmayacaktır. Ancak çocuklar esnektirler, kendilerine zaman tanındığı ve gerekli anlayış gösterildiği takdirde yeni durumlara uyarlanabilirler. Çocuğunuz içine girdiği bu yeni çevrenin güvenli olduğunu, oradaki insanların kendisini desteklemek ve bakım vermek için orada bulunduğunu anladıkça işler kolaylaşacaktır.
Anaokulundaki ilk günde çocuklarda aşırı bir ayrılık kaygısı olabilir. Bu kaygıyı beslememek için, ne kadar zor olursa olsun gözyaşlarınıza hakim olmalı, rahat ve güçlü görünmelisiniz.