Bebeklerde gaz sancısının sebepleri konusunda çeşitli fikirler vardır. Sorun bebeğin hava yutmasından, annenin emzirme öncesinde gaz yapan besin maddeleri tüketmiş olmasından veya başka sebeplerden kaynaklanabilir. Bu problem bebeğin huzurunu kaçırıp uyku ve beslenme düzenini olumsuz etkilerken anneyi de yorar ve huzursuz eder. Fakat bu çözümsüz bir sorun değildir. Her ne kadar kesin bir tedavi veya sihirli bir yöntem olmasa da bebeğin gazını çıkarmak için yapılması gereken belirli hareketler vardır, ayrıca bazı bitkisel karışımlar da kullanılabilir. Bu yöntemler çoğu zaman işe yarar, fakat bebeğinizin çok fazla sancı çektiğini düşünüyorsanız ve standart çözümler işe yaramıyorsa fazla zaman kaybetmeden onu doktora götürmelisiniz. Ayrıca, herhangi bir bitkisel yöntemi veya piyasada satılan gaz damlalarından birini denemeden önce de doktora danışmanızda fayda olabilir.
Bebeğin Gazını Çıkarmanın En Kolay Yolu: Omuzda Tutmak
*Öncelikle bu işlemi göğsünüzü kapatmak vb. şeylerle zaman kaybetmeden, emzirmenin hemen ardından yapmanız gerektiğini belirtelim. Arada zaman geçerse gaz, bebeğin sindirim sistemine geçmeye başlar.
*Omzunuza temiz bir bez veya tülbent koyun. Böylece bebeğin ağzına oradan toz girmesini engellemiş olursunuz.
*Bebek meme emmeyi bıraktıktan hemen sonra onu omzunuza doğru kaldırıp yerleştirin. Bebeğin midesinin omzunuza tamamen temas ettiğinden emin olun.
*Bir elinizle bebeğin sırtını sabitleyip diğeriyle poposuna aşağıdan yukarıya doğru, hafif hafif vurun. Gazın çıktığından emin olana kadar buna devam edin.
Bu etkili gaz çıkarma tekniği doğru bir şekilde uygulanırsa bebeğin gazı çoğu zaman kolayca çıkar.
Bir Başka Gaz Çıkarma Yöntemi: Kucakta Oturtma
Bebeğin gazını çıkarmak için denenebilecek yollardan biri de yüzü dışarıya bakacak pozisyonda kucağa oturtup sırtına hafifçe vurmak veya sırtını ovalamaktır. Diğer elinizle de bebeği koltuk altından desteklemelisiniz.
Bebeği Kolda Tutarak Gazını Çıkarma
Bebeğin başını, yüzü yere bakacak şekilde kolunuza yerleştirin. Bu sırada elinizle başına, boynuna ve göğüs bölgesinin üst kısmına destek verdiğinizden emin olun. Öteki elinizle de sırtını ovalayın veya hafif hafif vurun.
Acı Elma Yağı İle Masaj
Bebeğin ayak tabanlarına ve göbeğinin çevresine acı elma yağıyla masaj yapmak işe yarayabilir.
Ilık Zeytinyağı İle Masaj
Bebeğinizi gaz sancısından kurtarmak için karnına ılık zeytinyağı ile masaj yapmayı deneyebilirsiniz.
Bebeği Yüzükoyun Yatırmak Etkili Olabilir
Birçok doktor bebeğin yüzükoyun pozisyonda yatırılıp uyumasını doğru bulmuyor. Fakat bebeği besledikten sonra 5 – 10 dakika bu şekilde yatırmak gazının çıkmasını kolaylaştırabilir. Bu sırada bebeğinizi gözlem altında bulundurmalısınız.
Suna Dumankaya’dan Gaz Sancısı İçin Bitkisel Karışım
Malzemeler:
1 tatlı kaşığı rezene
1 çay kaşığı papatya
1 çay kaşığı anason
Uygulama:
Yukarıdaki malzemeleri 200 gram suyla beraber 5 dakika kaynatın. Bebeğinize, çay gibi demlediğiniz bu karışımdan her gün 1 tatlı kaşığı verin.
Bebek, Gaz Çıkarma Sırasında, Emdiği Fazla Sütü Çıkarabilir
Bebekler bazen doyduktan sonra da süt emmeye devam ederler. Bu durumda, bebek, gazı çıkarılırken bu fazla sütü kusabilir. Bundan dolayı telaşa kapılmamalısınız. Bu normal bir durumdur, bir hastalık belirtisi değildir.