Bebeklerde ağlama krizi her zaman ortada endişe verici bir sorun olduğuna işaret etmez. Ancak bazen bir hastalıkla da bağlantılı olabilir. Bu yüzden, kesintisiz olarak ağlayan bir bebeğin genel durumunun ebeveynleri tarafından dikkatle takip edilmesi gerekir.
Dünyaya gelen bir bebek, aşağı yukarı 6 aylık olana kadar genel bir hoşnutluk veya sıkıntı hali dışında bir duygu yaşamaz. Dolayısıyla ağlaması derin duygusal nedenlerle ilgili değildir. Öfke, korku, kızgınlık veya üzüntü duyduğu için ağlamaz. Erken dönemdeki ağlamaları bir iletişim biçimidir. Bu şekilde iletişim kurar, çünkü durumunu ifade etmenin başka bir yolunu bilmez. Bazen refleks olarak da ağlayabilir. Ebeveynler fazla zaman geçmeden çocuklarının farklı ağlama biçimlerinin şifresini çözmeye başlarlar.
Aşağıda bebekleri ağlama krizine sokan etkenler hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Ağlayan bebeğinizi gözlemlemelisiniz. Temel ihtiyaçlarını karşıladığınız halde yatışmıyorsa, kucağa alındığında rahatlamıyorsa, ağlamanın yanında kusma, dalgınlık, ateş, öksürük gibi belirtiler de varsa durumun bir doktor tarafından değerlendirilmesi gerekebilir.
Bebekleri Ağlama Krizine Sokan Nedenler
Ortamın Fazla Sıcak ve / veya Havasız Olması
Ortam ısısının yenidoğan için 22 – 24, altı aylıktan büyük bebekler için 20 – 21 derece arasında olması tavsiye edilir. Gece saatlerinde bu sıcaklıkların 1 derece daha düşürülmesi iyi olur. Bulunduğu odanın fazla sıcak olması bebeği rahatsız edip ağlamasına sebep olabilir.
Kaloriferlerin yanmasıyla birlikte evdeki havanın azalması ve kuruması da bebekleri rahatsız edebilir. Evin sıklıkla havalandırılması, bebeğin bazen dışarıya çıkarılması veya nem oranını düzenleyen bir cihaz kullanılması sorunu çözer.
Açlık
İlk aylarda bebeğin midesi küçük, sindirimi hızlı olduğu için çabuk acıkır. Özellikle yenidoğan bebeklerin ne zaman isterlerse beslenmeleri gerekir. Son beslenmesinin üzerinden 3 saat geçen bir bebek uyuyorsa uyandırılmalı ve emzirilmelidir.
Gaz Sancısı
Bebekleri ağlama krizine sokan etkenler arasında sıklıkla rastlananlardan biri de gaz sancısıdır. Bebeğin bağırsakları yeni beslenme düzenine alıştıkça azalmaya başlayan bu sorun gazın uygun bir pozisyonda çıkarılmasıyla ortadan kalkar. Kolik bebek söz konusu olduğunda bir pediatri uzmanıyla görüşmek faydalı olur.
Burun Tıkanıklığı
Bebeklerde burun tıkanıklığı huzursuzluğa, uyku kalitesinin bozulmasına, boğaz kuruluğuna, beslenme sorunlarına ve ağlamalara yol açar. Bu sorunun en sık görülen sebebi soğuk algınlığıdır. Doktor tavsiyesiyle alınan damla ve spreyler çoğu zaman sorunu çözer. Bebeğin yattığı odanın nem seviyesini ayarlamak, bıçakla bölünmüş bir kuru soğanı başucuna koymak veya yastığın ya da yatağın başına okaliptüs yağı gibi burnun açılmasına yardımcı olacak bir yağ damlatmak da işe yarayabilir.
Giysilerin Sıkıntı Vermesi
Gereğinden kalın ve sıkı kıyafetler bebeğin bunalıp ağlamasına sebep olabilir. Bebekleri yetişkinlere göre bir kat fazla giydirmek yeterlidir. Zamanında doğmuş bir bebeğe doğumundan itibaren 10 gün, erken doğmuş bir bebeğe ise 15 gün boyunca başlık takılması önerilir, fazlasına gerek yoktur.
Kabızlık
Sürekli ağlayan bebek bunu kabız olduğu için de yapıyor olabilir. Bebeklerde kabızlık kendini karın bölgesinde sertlik, iştah azalması, huzursuzluk, kaka yapmadan önce hırçınlaşma ve kokulu kaka gibi belirtilerle gösterir. Kakanın topaklanmış, sert ve kuru olması da kabızlık belirtisidir. Bebeğe sıcak banyo yaptırmak ve bu sırada karnını nazikçe ovalamak, anüsün dış kısmına vazelin veya krem sürmek, göbek deliğinden karnın dış tarafına doğru masaj yapmak ve bebeğin bacaklarına daireler çizdirmek işe yarayabilir. Bunlar kısa vadede işe yaramazsa zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulması tavsiye edilir.
Diş Çıkarma
Diş çıkarma belirtileri bebekten bebeğe değişmekle beraber en yaygın görülenleri tükürük artışı, ağız çevresinde döküntüler, uykusuzluk, iştahsızlık, huysuzluk, ishal ya da kabızlık, kulaklarda ağrı ve kaşıntı olarak sıralanabilir. Diş çıkarmak bebeklerde kilo kaybına veya kilo alımının yavaşlamasına da yol açabilir. Her bebekte bu belirtilerin hepsi birden görülmez. Konuyla ilgili kuşkularınız varsa bebeğinizle beraber bir sağlık kuruluşuna başvurarak yardım alabilirsiniz.
Besin Alerjileri
Emziren annenin tükettiği bazı gıda maddeleri veya hazır mamaların içerdiği maddeler bebeklerde gıda alerjisine sebep olabilir. Bebeklerde gıda alerjisi kendini egzama benzeri döküntüler, poponun kenarında ciddi pişikler, kanlı – mukuslu kaka ve endişe verici kusmalar gibi belirtilerle gösterir. Bu konuda bir kuşku oluştuğu zaman bir çocuk alerji uzmanı ile görüşmek gerekir.