Beyninizi daha çok çalıştırmak daha etkin düşünmenizi sağlar. Bu da iş hayatında, özel hayatta ve günlük hayatta karşılaşılan sorunları daha doğru ve çok yönlü değerlendirebilmeyi, daha çabuk ve yerinde çözümler bulabilmeyi getirir. Aşağıda beynin kapasitesini arttıran yöntemler görecekseniz ve bunların yapılması zor şeyler olmadığını fark edeceksiniz. Hiç değilse bir kısmını denemeye değmez mi?
*Kitap okuyun, okumak beynin her 2 lobunu da çalıştırır. Kelime hazineniz zenginleşir, ufkunuz genişler, hayal gücünüz artar.
*Nesneleri standart kullanım şekilleri dışında neler için kullanabileceğinizi düşünün.
*Bulmaca çözün, zeka ve mantık oyunları oynayın.
*Bir yabancı dil öğrenmeye başlayın.
*Seyahat edin.
*Belli bir konuda sizinkinden farklı olan görüş ve yorumları da öğrenin.
*Spor yapın. Spor sadece bedeni değil, beyni de dinçleştirir. Ayrıca negatif düşüncelerin uzaklaşmasına yardımcı olur, böylece beyin rahatlar ve daha net düşünür.
*Bazı gündelik şeyleri farklı şekillerde yapın. Örneğin saçlarınızı taramak veya dişlerinizi fırçalamak için diğer elinizi kullanın.
*Çok fazla şeker kullanmak beynin fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Şekeri hayatınızdan tamamen çıkaramasanız bile olabildiğince azaltın.
*Müzik, elişi, resim vb. bir hobiniz olsun; eliniz, aklınız neye yatkınsa.
*Küçük işlemleri kafanızdan yapın, hesap makinesi kullanmayın.
*İnsanların söylediklerine körü körüne inanmayın, kendi araştırmanızı veya gözleminizi yapın.
*Duruş şeklinin zihnin çalışmasıyla bağlantılı olduğunu biliyor muydunuz? İnsan dik dururken zihin bir problemi daha kolay çözer.
*Yaşınızın, yaşam tarzınızın, temponuzun gerektirdiği kadar uyumaya dikkat edin; ne daha az, ne daha fazla. Mümkünse gün içinde kısa şekerlemeler yapın, bu beynin dinlenmesini ve şarj olmasını sağlar.
*Zihinsel işler yapacağınız zaman ortamı buna göre hazırlayın. Etrafınız düzensiz ve dağınık olursa düşünceleriniz de öyle olur.
*Bir şeyleri başaran, iyi yapan insanları örnek alın, böyle insanlarla zaman geçirmeye çalışın. Onların önerilerini dinleyin, yaptıklarını gözleyin, nasıl düşündüklerini anlamaya gayret edin.
*Stres düzeyinizi azaltmaya çalışın.(Gevşeme egzersizleri, açık havada yürüyüş vb.)
*İster başkalarına, ister zihninizden kendi kendinize; sorular sorun ve olası cevaplar üzerinde düşünün.
*Beyin gücünü geliştirmek için uyguladığınız teknikleri alışkanlık haline getirmek için yöntemi en az 3 hafta boyunca uygulayın.
*Kahvaltı etmeyi asla ihmal etmeyin. Kahvaltı vücudun tamamını uyaran ve güne hazırlayan önemli bir öğündür.
*Dengeli ve sağlıklı beslenin. Herhangi bir vitaminin eksikliği beynin çalışmasını olumsuz etkiler.