Çok yönlü bir çocuk yetiştirmek isteyen ebeveynler evde sağlam bir destek sistemi oluşturmalıdırlar, böylece çocukları başarılarından ve heveslerinden memnun olarak büyür. Ebeveynlerin hedefi, çocuğun kendini yetkin ve güvende hissetmesine yardımcı olmak ve onun bir amaç ve tutku duygusu geliştirmesine yardım etmek olmalıdır. Okul hayatı başlamadan önce verilen aile içi eğitim çocuk gelişimi için son derecede önemlidir.
Çocuğunuzun akademik performansını arttırmak için öğrenme becerilerini geliştirmek istiyorsanız tutarlı, özverili ve sabırlı davranmalısınız. Aşağıdaki 7 teknik dengeli, sağlıklı ve başarılarından memnun bir çocuk yetiştirme yolunda size yardımcı olabilir.
1.Kişisel Becerilerini Teşvik Edin
Her çocuğun doğuştan kendine has yetenekleri vardır. Bu özellikler okul ortamında da ortaya çıkabilir, ancak, anne – babalar olarak çocuğunuzun kişisel becerilerini siz de fark edebilir ve destekleyebilirsiniz.
Yapılandırılmamış oyunların gücünü küçümsemeyin. Bahçede avcılık oynamak, salonda dans etmek veya bir böceği takip etmek gibi şeyler entelektüel, kişisel ve fiziksel gelişim için fırsatlar sağlar. Kendinize birkaç hobi bulmanızın da faydası olur. Sizi yeni bir şey denerken görmek çocuğunuza aynı şeyi yapması için ilham verebilir.
2.Çaba Gösterdiği Zaman Alkışlayın Ve Övün
Çocuğunuzu “Akıllı”, “Yetenekli” gibi sıfatlarla etiketlemek yerine herhangi bir konuda gösterdiği çabalar için övmeyi tercih edin. Sabit bir zihinsel yapısı olan insanlar genellikle zorlukları üstlenmekte isteksizdirler, zira başarılarının doğuştan gelen yeteneklerinden kaynaklandığına inanırlar. Büyüme, gelişme zihniyetine sahip olanlar ise zor işlerle ve zorluklarla yüzleşmek konusunda daha isteklidirler, çünkü yeni beceriler edinmenin faydalarına inanırlar.
3.Farklı Öğrenme Tarzlarına Saygı Gösterin
Bir rapor hazırlarken veya e – posta yazarken tam bir sessizliğe ihtiyaç duymanız, çocuğunuzun da ev ödevlerini yaparken gürültüsüz bir ortama ihtiyaç duyacağı anlamına gelmez. Çocuğunuzun kendine özgü öğrenme tarzını tanımlayabilmek için, onun en verimli şekilde öğrenmesini sağlayan şartların neler olduğuna dikkat etmelisiniz.
Örneğin, oluk çağındaki çocuğunuzun görsel hafızası güçlüyse onun çarpım tablosunu öğrenmesi için flash kartlar kullanmayı düşünebilirsiniz. Çocuğunuz insanları iyi hatırlayan bir zekaya sahipse kelime hazinesini geliştirmesi için sözcüklerle akrabaların, arkadaşların veya ünlü kişilerin isimleri arasında bağlantı kurmasına yardım edebilirsiniz.
4.Okuyun, Okuyun, Okuyun!
Birçok uzman çocukla beraber kitap okumaya çok küçük yaşlarda başlanmasını tavsiye eder. Evde kitap bulundurmak ve okul öncesindeki çağındaki çocuklarla beraber kitap okumak onların dil gelişimini ve okuma becerilerini teşvik eder. Ayrıca okul hayatında başarılı olmalarına yardım eder.
Çocuğunuz söylediğiniz her şeyi anlayamayacak yaşta olsa bile ona her gün bir şeyler okuyun. Böylece dilin ritimlerini fark etmeyi öğrenir ve zihninde bir kelime hazinesi oluşmaya başlar.
İngiltere’de yapılan bir araştırma, ebeveynlerinin her gün kitap okuduğu 5 yaşlarındaki çocukların okulda daha az davranış sorunu yaşayabileceklerini göstermiştir.
5.Akşam Yemeklerini Beraber Yiyin
Yemek pişirmekte usta değilseniz endişelenmeyin. Çok yönlü bir çocuk yetiştirmek isteyen bilinçli ebeveynler söz konusu olduğunda akşam yemeğinin çocuk açısından güzel bir şeyler yemekten başka kazanımları da vardır. Masada, fikirlerinin, duygularının, ifadesinin gelişmesini sağlayacak gayrı resmi konuşma konuları açın. Ona gününün nasıl geçtiğini, fen dersinde neler öğrendiğini, ertesi gün okulda çözeceği test için nasıl hazırlanacağını sorun.
Columbia Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, haftada en az 5 gün aileleriyle beraber yemek masasına oturan çocukların okulda daha yüksek dereceler elde etme olasılığının daha yüksek, yeme bozuklukları yaşama olasılığının ise daha düşük olabileceğini göstermiştir.
Evdeki herkesin farklı bir programı varsa ve aynı anda akşam yemeğinin tadını çıkarmak mümkün değilse ailenizin birlikte oturarak günün etkinlikleri hakkında konuşabileceği başka bir öğün bulmaya çalışın. Bu, kahvaltı olabilir.
6.Yatma Zamanında Yapılması Gerekenler
Çocuğunuz için bir yatma saati belirlemeniz ve bu kuralı düzenli bir şekilde uygulamanız faydalı ve etkilidir. Ancak, bilgisayarı veya televizyonu bu saatten en az yarım saat önce kapatmanız daha iyi olur. Çocuğunuz cep telefonu kullanıyorsa onu yatmasından yarım saat önce elinden almalısınız. Çocukların yüzde elliden fazlası telefonlarını ışıklar söndükten sonra da kullanırlar ve ebeveynlerinin bundan haberi yoktur.
Gereğinden sadece 1 saat daha az uyumak bile çocukların ertesi günkü bilişsel yeteneklerinin azalmasına yol açabilir. Ertesi gün önemli bir sınavı olan bir öğrenci, yeterince uyumadıysa normalde gösterebileceğinden daha düşük bir performans gösterir.
7.Çocuğunuzu Kucaklayın, Ona Sarılın
Çocuğunuza gün içinde birkaç kere sarılmanız hissedebileceği herhangi bir gerginliğin azalmasına yardım eder. İhmal edilen, sevildiğini hissetmeyen çocuklar beynin odaklanmayı ve öğrenmeyi sağlayan bölümleriyle hafızayı etkileyen kronik strese daha yatkın olurlar.
2005 yılında Amerikan Halk Sağlığı dergisinde yayınlanan bir araştırma, başka bir kişiye sevecenlikle dokunmanın kişinin vücudundaki stresle bağlantılı duygusal, fiziksel ve davranışsal semptomları hafifletebileceğini göstermiştir. Çocuğunuza sarılmanız sadece onun için değil, sizin için de faydalı olacaktır.