Güzel, akıcı ve etkili konuşabilmek kişiye iş görüşmelerinde, iş hayatında, günlük hayatta çeşitli avantajlar sağlar. Kendinizi bu konuda geliştirmek sizin için çok önemliyse konuşma eğitimi alabilirsiniz. Öte yandan bazı pratikler yaparak, bazı şeylere dikkat ederek de konuşma yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. İşte etkili konuşmanın püf noktaları:
*Etkili bir konuşma belli bir amaca yönelik olmalıdır. Sizi dinleyen kişi veya kişilere ne vermek, onları neye yöneltmek istiyorsunuz? Konuşma süresince bunları göz önünde bulundurun.
*Konuşma sırasında mesajınızdan uzaklaşmayın. Konuşmanız vermek istediğiniz mesajın ekseninde dönmelidir, konuyu dağıtmaktan kaçının.
*Bedensel ve zihinsel prova yapın. Bir aynanın karşısına geçip konuşun. Bu sırada yüz hareketlerinizi, mimiklerinizi, konuşma hızınızı, ses tonunuzu değerlendirin. Farklı jest ve mimikler deneyerek hangilerinin daha iyi göründüğüne karar verin. Konuşurken yaptığınız el hareketleriyle ağzınızdan çıkan sözlerin uyumlu olmasına dikkat edin.
Ayna karşısında şiir okuyun, şarkı söyleyin, taklitler yapın, fıkra anlatın. Konuşmacı değil dinleyici olduğunuzu varsayın, size neler sorulabilir, bu sorulara nasıl cevaplar verirsiniz? Bunları çalışın.
Bir gruba konuşma yapacaksanız bunun bir ayrıcalık olduğunu düşünün ve bu ayrıcalığı iyi değerlendirmeye, size tanınan imkanın hakkını vermeye odaklanın. Beyninizi konuşma sırasında güzel şeyler düşünmeye yönlendirin.
*Dinleyiciyi konuşmaya katın. Dinleyicilerle etkileşimde bulunun. Soru sorabilir veya onlara bir iş verebilirsiniz.
*Okuyun. Bu genel kültürünüzün artmasını, kelime hazinenizin gelişmesini sağlar. Okumanın konuşma sırasındaki ses tonuna, vurgulara etkisi yoktur ama daha zengin içerikli, daha dolu konuşmalar yapmaya yardımı olur.
*Konuşma provası yapmak önemlidir. Konuşmanızı ne kadar çok prova eder, ne kadar çok tekrarlarsanız sunumunuz o kadar iyi olur.
*Göz teması kurun. Dinleyicilerle göz teması kurmak daha iyi bir konuşma yapmanızı sağlar. Bu şekilde dinleyiciyi daha çok etkileyeceğiniz gibi söylediklerinizde samimi olduğunuzu düşünmesini de sağlarsınız. Fakat rahatsız edici olmaktan kaçınmalısınız.
*Dikkat çekici olmaya çalışın. Uygun birkaç espri, konuyla ilgili veriler veya anekdotlar dinleyicinin dikkatini çeker.
*Konuşma süresini iyi ayarlayın. Gereğinden uzun konuşmalar dinleyiciyi sıkar, dikkat ve ilgisinin dağılmasına yol açar.
*Konuşma yapacağınız yere erken gelin. Mekanı önceden ve tamamen dolmadan görmek heyecanı azaltır.
*Pozitif olun. Bu konuşmanın altından başarıyla kalkacağınıza, insanları etkileyeceğinize ve memnun edeceğinize inanın. Kendinize güzel telkinlerde bulunun. Olumsuz düşünceler konuşmanızı da olumsuz etkiler.