Kişisel motivasyon düşüklüğü genellikle zihinde oluşan olumsuz düşüncelerden kaynaklanır. Bu düşünceler insanın güvenini ve umudunu azaltır, konsantrasyonunu düşürür, herhangi bir şeyi başarabileceğine veya başına güzel şeyler gelebileceğine inanmasını engeller. İnsanın dış etkenlerden, olumsuz hayat deneyimlerinden etkilenmemesi mümkün değildir ama gereğinden fazla ve gereğinden uzun süreyle bunların etkisinde kalmak toparlanmayı, silkelenmeyi geciktirir. Kişisel motivasyonu arttırmak için uygulanabilecek birçok yöntem vardır. Öte yandan kişi motivasyonunu düşüren etkenleri tespit etmeli ve bunları ortadan kaldırmanın veya etkilerini azaltmanın yollarını aramalıdır.
Erteleyen ve olumsuzlayan sözler kullanmamak: “Bunu yapamam!”, “Haftaya başlarım”, “Ama!”, “Ben bunu başaramam” gibi ifadeleri ne kadar çok kullanırsanız yapamayacağınıza o kadar çok inanırsınız.
Etrafta motive edici şeyler bulundurmak: Evinizde, çalıştığınız yerde, çantanızda, cebinizde size hedef ve hayallerinizi hatırlatacak fotoğraflar veya objeler bulundurun.
Yaşanmış başarı hikayeleri okumak, filmler izlemek: Dünyada sorunlarına, içinde bulunduğu zor şartlara, sağlık sorunlarına rağmen bir şeyler başarmış, başarısızlıklar karşısında pes etmeyip tekrar ve tekrar ayağa kalkmış pek çok insan var. Bu konularla ilgili yayınlar okumak, filmler izlemek cesaretinizi ve motivasyonunuzu arttırır.
Zor olduğu düşünüldüğü halde ulaşılan kişisel hedefler üzerinde düşünmek, makul hedefler belirlemek: Hayatınızı gözden geçirin, muhtemelen önceki dönemlerde, başlangıçta ulaşamayacağınızı düşündüğünüz ama ulaşabildiğiniz hedefler vardır. Bunları hatırlamak ileriye yönelik hedeflerinize ulaşabileceğinize dair inancınızı güçlendirir. Ayrıca, hayallerin sınırı yoktur ama ilk önce küçük ve potansiyelinize uygun hedefler koymak başarma ihtimalini güçlendirir. Hedefe ulaşmak için sınırlarınızı zorlamalısınız ama yavaş yavaş, aşama aşama, bir hedefe ulaşıp sonra bir sonrakine göz dikerek.
Müzik ve spordan güç almak: Size canlılık, enerji, moral veren müzik türlerini tespit edin ve ihtiyaç duydukça bu tarz müzikler dinleyin. Doğa gezintileri, yürüyüşler ve egzersizler de motivasyon arttırıcı etkenlerdir.
Zaman kontrolü yapmak: Zamanın yetmeyeceği veya boşa geçtiği duygusu insanı strese sokar. Böyle hissetmemek için yapılması gereken şeyleri saatlere, günlere doğru bir şekilde yaymak gerekir.
Güne iyi düşüncelerle ve gülümseyerek başlamak: Bunun için elinizden geleni yapın. Güne olumlu bir şekilde “Merhaba” demeniz önünüzde uzanan saatlerin nasıl geçeceğini etkiler.
İnsanlarla iletişim halinde olun, onlara yardım edin: Başkalarıyla olumlu, saygılı, neşeli ilişkiler kurmak, yardımcı olabileceğiniz konularda yardım etmek insanın üzerinde pozitif bir etki yapar.
Beslenmeye ve uykuya dikkat etmek: Dengeli beslenmek ve yeterince uyumak insanın sağlık durumunu, görünümünü, cildini, zekasını; her şeyini olumlu etkiler. Şu da var ki yaşam her zaman aynı çizgide gitmez. Bu noktalara hayatın olumlu ve olumsuz sürprizlerine karşı güçlü ve hazırlıklı olmak açısından da dikkat etmek gerekir.
Kendini geliştirmek: Kendine eklediği her yeni vasıfla beraber insanın kendine güveni de yükselir. Yeni şeyler öğrenin, kendinizi bildiğiniz bir konuda daha yetkin hale getirin, fazla öne sürmediğiniz özellikleriniz varsa onları gün ışığına çıkarın.
Kendine sıkıntıların geçici olduğu yolunda telkin yapmak: Bunun kolay olmadığı inkar edilemez. Bazen insanın başına öyle şeyler gelir ki bunlarla baş etmek, kendini toparlamak gerçekten çok zordur. Fakat bazen de kişiliğimizin veya başka etkenlerin etkisiyle altından kalkabileceğimiz şeyleri bile baş edilemez görürüz. Sürekli üzüntü verici şeyler düşünmenin, bir sıkıntının asla geçmeyeceğine inanmanın insana hiçbir faydası yoktur. Buna inanmasanız da kendinize sıklıkla şöyle deyin; “Geçecek.” Bu size “Asla geçmeyecek” diye düşünmekten daha iyi gelecektir.
Pozitif düşünce - başarı ilişkisi için tıklayın
Başarılı bir girişimcinin sahip olması gereken özellikler için tıklayın