Mülakat sırasındaşu veya bu derecede bir heyecana kapılmayan hiç kimse yoktur muhtemelen. Aslında, bir parça stres ve heyecan bu süreçte kişinin motivasyonunu arttırıyor. Fakat kontrolden çıkmış heyecan da tam tersine işi almanızı engelliyor. İş görüşmesi sırasında sakin kalmak gerçekten önemli, zira bunu yapamazsanız, karşınızdaki İK uzmanları sizin kriz durumlarında soğukkanlı kalmayı ve doğru çözümler üretmeyi başaramayacak biri olduğunuzu düşünüyorlar.
Sonuç itibariyle mülakatlarda bir parça heyecanlı olmak normal bir durum ve bazı İK uzmanları tarafından anlayışla karşılanıyor. Ama kontrol edilemeyen bir heyecan personel adayının negatif bir imaj oluşturmasına yol açıyor. Bundan kaçınmak için yapılması gereken şeylere gelince:
1. Kendinizi Gergin Hissettiğinizi Kabul Edin
İçinde bulunduğu bir durumu kabul etmek insana güç verir. Biraz heyecanlı olduğunuzu inkar etmeyin, bu olağan bir durumdur, yıllar içinde birçok iş görüşmesine katılmış kişiler bile mülakata girecekleri zaman biraz stresli olabiliyorlar. Stresi reddetmek değil, varlığını kabul edip kontrol etmeye çalışmak gerekiyor. Rahat olmaya çalışın. Umutlu olun fakat işe kabul edilmeme ihtimali de olduğunu unutmayın. Çok fazla hevesli ve iddialı olmak sonuç olumsuz olduğunda duyacağınız hayal kırıklığının daha büyük olmasına yol açar. Yapabileceğinizin en iyisini yapmaya çalışın.
2. Olumlu Düşünmenin Etkisi
Uzun süredir iş arıyor olabilirsiniz ve birçok başvurunuz sonuçsuz kalmış olabilir. Başvurduğunuz bu işe çok ihtiyacınız olabilir. Umutlu olmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Fakat olumlu düşünmek, ne kadar zor olsa da, başarılı bir iş görüşmesi için gerçekten önemlidir. Pozitif düşünceler hem size iyi gelir, hem de mülakat sırasında duruşunuza, bakışlarınıza, gülüşünüze yansıyarak imajınıza olumlu katkı yapar. Ümitsiz olarak, kendinizi bırakarak hiçbir şeyi halledemezsiniz. Bu yüzden, iyi şeyler düşünmek için gayret göstermelisiniz.
3. Şirket Ve Talip Olacağınız Pozisyon Hakkında Bilgi Toplayın
Şirketin tarihi, faaliyetleri, misyonu ve vizyonu hakkında bilgi edinin. Çalışmayı istediğiniz pozisyon hakkında araştırma yapın. Mümkünse orada çalışan birkaç kişiyle konuşun. Bu konularda fikriniz olması beklenir ve detaylı bir araştırma yapmış olmanız daha iyi bir etki yapar. Mülakatçılar firma ve pozisyon hakkında donanım kazanmak için emek vermiş adayları takdir ederler.
Bu araştırmaları birkaç güne yayıp edindiğiniz bilgileri tekrarlarsanız daha iyi olur. Kısa sürede, aceleyle bir şeyler ezberlerseniz ezberlediğiniz şeyleri unutabilirsiniz.
4. Evde Prova Yapın
Olası sorulara vereceğiniz cevapları hazırlayın ve ayna karşısında konuşma provaları yapın. Böylece hem iş görüşmesi sırasında daha rahat konuşursunuz, hem de duruşunuzu ve mimiklerinizi görüp düzeltme olanağınız olur. Mülakatçılar belli sorulara belli cevaplar almaya alışıktırlar. Onları etkilemek için güçlü ve zayıf yönleriniz, hedefleriniz hakkındaki sorulara verilecek akıllıca ve orijinal cevaplar bulmaya çalışın.
5. Kendi Sorularınızı Hazırlayın
İş görüşmesi sırasında sakin kalmak için yapılması gereken şey, genel olarak, bütün ihtimaller için hazırlıklı olmaktır. Bunun için fırsat verildiği zaman sormak üzere, şirketi ve talip olduğunuz konumu daha iyi tanımanıza yardım edecek minimum 3 tane soru hazırlayın. İyi düşünülmüş, etkileyici sorular olumlu bir izlenim vermenizi sağlar.
6. İyi Bir Dış Görünüm İçin Gereken Hazırlıklar
Mülakata tertemiz ve bakımlı bir şekilde gitmeniz gerekiyor. Ayakkabılarınız boyalı, tırnaklarınız temiz olmalı. Nasıl giyinmeniz gerektiği hakkında bilgi edinmeye çalışın. Çoğu zaman iş görüşmeleri için çok resmi kıyafetler giymek gerekmez. Fakat her halükarda fazla spor, çok gösterişli veya dekolte kıyafetlerden kaçınmalısınız. Giydiğiniz parçalar kırışıksız ve birbiriyle uyumlu olmalı. Kadınlar aşırı makyaj yapmaktan kaçınmalı, erkekler saçlarının ve varsa sakal – bıyıklarının düzgün görünmesine dikkat etmeli. Parfüm kullanacaksanız hafif bir kokuyu tercih etmelisiniz.
7. Mülakata İyi Dinlenmiş Olarak Gitmelisiniz
İnsan kaynakları yetkilileriyle görüşürken beyninizin iyi çalışması gerekiyor, akıllıca cevaplar vermeniz ve beklenmedik sorular için yanıtlar üretebilmeniz gerekiyor. Yeteri kadar uyumazsanız hem yorgun görünürsünüz, hem de uykusuzluk algınızı zayıflatır ve görüşme sırasındaki performansınızı olumsuz etkiler.
8. Görüşmenin Yapılacağı Yerin Tespiti Ve Zamanlama
Gideceğiniz adresi net olarak öğrenin ve evden çıkma saatine muhtemel aksaklıkları göz önünde bulundurarak karar verin. Görüşme saatine 15 – 20 dakika kala orada olmak idealdir. Daha erken gitmeyin, zira fazla beklemek gerginliğinizin artmasına yol açabilir.