Çalıştığınız yerdeki insanların size saygı duymasını istiyorsanız sözlerinize, tutum ve davranışlarınıza dikkat etmeniz gerekir. İş yerinde saygınlık kazanmak için yapacağınız şeyler iş hayatında başarılı olma şansınızı da arttırır.
1.İş Arkadaşlarınızın İsimlerini Öğrenin
Bu, hem iş yerinde saygınlığı arttırmak için yapılması gereken şeylerden biridir, hem de çevre edinmeyi kolaylaştırır. İş arkadaşlarınızın isimlerini hatırlamanız onlara saygı duyduğunuzu gösterir. Siz başkalarının isimlerini aklınızda tutarsanız, onlar da sizin isminizi hatırlar.
2.Özenle Giyinin
Hakkınızda fikir verecek olan tek şey görünüşünüz değildir, fakat iyi görünürseniz daha iyi bir izlenim bırakırsınız. Spor tarzda giyinseniz bile uyumlu ve temiz görünmeye dikkat edin.
3.Çalışma Ortamınızı Temiz Tutun
Masanız veya çalışma ortamınız kalabalık olabilir ama bakımsız, pis görünmemeli. Kendi görünümünüz özen gösterdiğiniz gibi çalışma ortamınızın görünümüne de dikkat edin.
4.Başkalarına İlham Verin
Çevrenizdekilere istekleriniz, hedefleriniz ve cesaretinizle umut verin, ilham kaynağı olun. Başkalarına hayallerinin ve hedeflerinin peşinden gitmeleri için cesaret verin. Bu, size sempati ve saygıyla bakmalarına yol açacaktır.
5.Verdiğiniz Sözleri Tutmaya Özen Gösterin
İş yerinde saygınlık kazanmak için yapılması gereken en önemli şeylerden biri sözüne sadık biri olmaktır. Vaat ettiğiniz şeyleri her zaman gerçekleştirmelisiniz. Bunu yapabilmek için de bir vaatte bulunmadan, bir söz vermeden önce iyi düşünmeniz gerekir.
6.İş Ahlakı
İşe zamanında gitmeye, mola sürelerini abartmamaya, kaytarmamaya, gereksiz izinler almamaya dikkat edin.
7.İnsanların Arkasından Konuşmayın
Çalıştığınız yerdeki herkesi sevmeyebilirsiniz, ama herkese saygı göstermeniz gerekir. Birinin yüzüne karşı söyleyemeyeceğiniz bir şeyi arkasından söylemekten kaçının. İnsanlarla diyaloga girerken, herkesin olumlu ve olumsuz yönleri olacağını aklınızda bulundurun. Arkadan konuşmak iş yerindeki itibarınızı olumsuz etkiler.
8.Mesafeye Ve Üsluba Dikkat Edin
Samimi olmadığınız insanların yanında fazla rahat ve kaba bir şekilde konuşmayın. Mesafenizi ve üslubunuzu karşınızdaki kişiyle olan samimiyetinizin derecesine göre ayarlamaya dikkat edin.
9.Başkalarının Zamanını Boşa Harcamayın
Diğer çalışanların zamanına değer verirseniz onlar da sizin zamanınıza değer verirler. Toplantıların işleyişini gereksiz konuşmalarla bozmayın. Randevularınıza daima zamanında gidin. İş yükü sizden daha ağır olan insanları meşgul etmemeye dikkat edin.
10.Diğerlerinin Fikirlerine Saygı Gösterin
Başkalarının fikirlerine sert, kaba bir şekilde karşı çıkmayın. İtirazınızı nazik bir üslupla yapmaya dikkat edin. Bu fikirleri beğenmek zorunda değilsiniz ama dinlemeye ve anlamaya açık olun; diğerlerinin fikirlerini rahatça ifade edebilecekleri biri olmaya çalışın.
11.Gerektiği Zaman “Hayır” Demeyi Bilin
Sizden istenen, size söylenen her şeyi onaylamanız gerekmez. Gerektiği zaman “Hayır” demek ve kendi fikrini dile getirmek kişinin saygınlığını arttırır. Olumlu bir çalışan olmanın yolu daima, her şeye “Evet” demek değildir. Bazen bu iş yükünüzün çok fazla artmasına, zorlanmaya ve verdiğiniz sözleri tutamamaya başlamanıza da yol açabilir. Bazı şeylere reddederek çevrenizdekilere üstünde durulmaya değer fikirler üretebileceğinizi ve zamanınızın değerli olduğunu da göstermiş olursunuz.
12.Yardımlaşma Ve Paylaşımın Önemi
Diğer çalışanlara yardımcı olursanız ihtiyaç duyduğunuz zaman onlar da sizin etrafınızda olurlar. Ekip çalışması için uygun bir eleman olmaya çalışın. Sizi sömürmek isteyenlere karşı uyanık olmaya dikkat ederek, mesai arkadaşlarınıza yardım edin ve destek verin.