Yaş ilerledikçe ve yanlış hareketler, yanlış duruşlar devam ettikçe daha da şiddetlenen omuz ağrıları çalışan kesimin yüzde 25’ini etkilemektedir. Bu ağrıların bir kısmı omuz eklemiyle ilgili sorunlardan, bir kısmı da vücudun başka bölgelerindeki problemlerden kaynaklanır. Yaşam kalitesini bazen önemli ölçüde düşüren omuz ağrısı zamanında tedavi edilmezse omuzda kas yırtığı gibi sorunlara da yol açabilir.
Masa başında uzun saatler geçirenlerde, saatlerce bilgisayar karşısında çalışanlarda, badana – boya, cam silme işleri gibi ellerin yukarıda olmasını gerektiren işler yapanlarda, fazla titiz ev kadınlarında, yüzücüler, basketbolcular ve voleybolcularda daha çok görülen bu tip ağrıların ülkemizde ve dünyada oldukça yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Farklı yaş gruplarındaki kişiler omuz ağrılarını farklı şekillerde yaşarlar. Gençlerde genellikle omuz bölgesindeki gevşeklikten kaynaklanan çıkıklar görülürken, yaş ilerleyince tendonlardaki incinme ve yıpranmanın sebep olduğu problemler ortaya çıkmaya başlar.
Günümüz insanlarında görülen inatçı omuz ağrılarının temelinde yatan sorunun duruş bozukluğu olduğu düşünülmektedir. Genellikle masa başında çalışanlarda görülen sinir sıkışmaları omuz çevresindeki kasların uyumlu çalışmaması yüzünden ortaya çıkar. Uzun süre öne eğik vaziyette duran veya kolunu ileriye uzatarak çalışan kişilerde kürek kemiğini çevreleyen kasların bazıları gereğinden az, bazıları da fazla çalışır. Kasların uyumsuz çalışması omuz ekleminin biyomekaniğini olumsuz etkiler ve böylece bölgeyi çevreleyen kaslarda ağrılar başlar.
Bazı çalışmalar, bilgisayar başında çalışan insanların sayısının artmasıyla omuz bölgesindeki kas yırtıklarının eskiye göre daha genç yaşlarda görülmeye başlaması arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Eskiden genelde 50 yaşını geçen kişilerde görülen bu sorun artık 30 – 40 yaş arasındaki insanlarda da gözlenmektedir.
Günümüzde omuz ağrısı en sık görülen eklem ağrıları arasında yer almaktadır. Bu bölgedeki ağrıların bel, boyun ve diz ağrılarından hemen sonra geldiği görülmüştür. Omuzlara zarar vermekten kaçınmak için öncelikle dik durmak gerekir. Bunu hemen herkes biliyor aslında, fakat günün yoğunluğu ve stresi yüzünden dik durmanın önemi unutulur. Uzun süre öne eğik konumda çalışan kişilerin kendilerini ve kürek kemiklerini dik tutacak düzenlemeler yapmayı ihmal etmemeleri gerekir. Askı, sargı gibi dış müdahaleler birçok uzman tarafından faydalı bulunmamaktadır, çünkü insanın kaslarının tembelleşmesine yol açarlar. Kişinin mutlaka kendini dik durmaya alıştırması ve her fırsatta pozisyon değiştirmesi gerekir. Kambur durmak alışkanlık haline geldiyse dik durmak başlangıçta insanı zorlar, fakat zaman ilerledikçe ağrıların azalmasına yol açar.
Omuz ağrısı her zaman omuz ekleminin kendisinden kaynaklanmaz. Örneğin boyun fıtığı kola giden sinirlerin sıkışmasına ve böylece omzun ağrımasına sebep olabilir. Boyun fıtığının omuzdaki bir sorunla ilgili olmayıp omuzda ağrıya yol açan etkenler arasında ilk sırada geldiği gözlenmiştir.
Omuz eklemi ağrıları akut veya kronik olabilir. Akut ağrılar düşme, darbe alma, omuzda kırık veya çıkık oluşması gibi travmaların hemen ardından başlayabilir ya da birkaç hafta geçtikten sonra ortaya çıkabilir. Akut omuz ağrılarına yol açan olaylar her zaman ciddi darbeler değildir. Bazen insan ağır bir yük taşıdıktan veya camları sildikten sonra da akut omuz ağrısı çekebilir. Bu türden ağrılar genellikle şiddetlidir ve her türlü omuz hareketinde artma eğilimindedir. Kronik, yani süreklilik arz eden ağrılar ise yavaş yavaş gelişirler.
Daha çok 40 yaşını geçmiş olan, ayakta durarak kolunu omuz düzeyinde veya üstünde tutarak çalışan kişilerde görülen sıkışma sendromu omuz ağrısının en sık görülen nedenleri arasında yer alır. Ağrı genelde hafif bir zorlamayla başlar ve geceleri şiddetlenir. Bazen uyumayı engelleyecek kadar ağır da olabilir. Omuz ağrısının şiddetli olduğu dönemlerde kişinin dinlenmesi ve mutlaka bir doktora görünmesi gerekir. Omuzda geceleri de devam eden ağrılar için ileri tetkik yapılması önemlidir. Aksi takdirde sorun daha ağır bir hal alabilir.
Omuz bölgesinde akut olarak gelişen şiddetli ağrılardan kurtulmak için omzu mümkün olduğu kadar az kullanmak, günde 3 – 5 defa 15 dakikalık buz uygulamaları yapmak ve ağrı kesici almak tavsiye edilir. Bu yöntemler akut ağrıların çoğu üzerinde etkili olur. Omuz askısı sadece ağrısı kolunu taşımasına engel olacak kadar şiddetli olan kişilerde ve travmatik omuz vakalarında kullanılmalı ve kullanım süresi olabildiğince kısa olmalıdır. Gereksiz ve gereğinden uzun süreli askı kullanımı omuz ekleminin donmasına yol açabilir.
Omuz ağrılarının tedavisi için genellikle sorunun boyutlarına göre değişen fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Ameliyatsız tedavi seçeneklerinin umulan faydayı sağlayamaması durumunda ise cerrahi seçenekler gündeme gelebilir.