Televizyon, internet ve reklamlar aracılığıyla bilinçaltımıza yerleştirilen faydasız, bol şekerli, katkı maddeleriyle dolu abur cubur bombardımanına karşı koymakta yetişkinler bile zorluk çekerken çocukları sağlıklı beslenmeye alıştırmak gerçekten kolay değil, fakat zorunlu. Fazla kilolu ve obez çocukların sayısı gün geçtikçe artıyor, çocukların ilerleyen yıllarda yanlış beslenmekten kaynaklanan çeşitli sağlık sorunlarına yakalanma ihtimalleri de öyle. Fazla kilolu çocukların daha önceleri yetişkin hastalığı olarak nitelendirilen tip 2 diyabet gibi hastalıklara yakalanma riski söz konusu. Çocuğunuz anlık olarak mutlu olsun, ısrar etmeyi bıraksın diye verdiğiniz tavizler ona orta ve uzun vadede zarar verecek. Çoğunuz bunun farkındasınız da aslında ama ona doğru beslenme alışkanlıklarını nasıl kazandıracağınızı bilemiyorsunuz. İşte size bu konuda yardımcı olacak 7 tavsiye:
1. Öncelikle Kendiniz Sağlıklı Beslenmelisiniz
Çocukların sözlerden, öğütlerden çok davranışları dikkate alması her konu için olduğu gibi sağlıklı beslenme konusu için de geçerlidir. Siz dolaplarda cipsler, şekerlemeler, gazlı içecekler bulundurur; sıklıkla kızartma yaparsanız çocuğunuzun faydalı şeyler yemesini bekleyemezsiniz. Bu konuda ona örnek olmalı, evde zararlı abur cuburlar bulundurmamalı ve en azından çocuğunuzun gözleri önünde sürekli olarak böyle şeyler tüketmemelisiniz. Ama biz size her zaman dengeli beslenmenizi tavsiye ederiz. Çocuğunuzla beraber sağlıklı, uzun yıllar geçirmek için siz de sağlıklı beslenmelisiniz, değil mi?
2. Evin Görünür Yerlerinde Sağlıklı Besinler Bulundurun
Örneğin hazırladığınız masalarda her zaman yoğurt, ayran, ev yapımı meyve suyu, salata gibi şeyler olsun. Tezgahın, salondaki masanın üstüne meyve tabağı koyun. Çocuğunuzun pek yüz vermediği gıda maddeleri için bile bunu yapın. Evin içinde bir şeyler atıştırmak istediği zamanlar için sağlıklı alternatifler bulundurmanız zamanla bunların hiç değilse bazılarına yönelmesini sağlar.
3. Sağlıklı Ve Göze Hitap Eden Kahvaltı Sofraları Hazırlayın
Kahvaltı insanı güne hazırlayan önemli bir öğündür. Kahvaltı sofralarınızda peynir, tereyağı, organik bal gibi gıda maddeleri ve haftada en az 2 kere haşlanmış yumurta bulundurun. Dilimlenmiş domates, salatalık ve biber de koyabilirsiniz. Çocuğunuz sandviç seviyorsa ona peynirli domatesli sandviç hazırlayın. Çok fazla ekmek tüketmemesine dikkat edin. Ekmeğinin üzerine zeytinle, üzümle şekiller yapın, omletlerinizi ilave gıda maddeleriyle sevimli hale getirin. Ona özel renkli, neşeli servis takımları ve bardaklar alın. Böylece keyifle kahvaltı yapmasını sağlayabilirsiniz.
4. Çocuğunuzu Şekerli Gıdalara Alıştırmamalısınız
Şeker içeren hazır gıdaların tadı ve görünümü ne kadar çekici olursa olsun buna dikkat etmelisiniz. Temelde yapmanız gereken şey evde bu tip besin maddelerine fazla yer vermemektir. Şişmanlık ve insülin direncinin çocukluk çağlarında başladığını unutmayın. Bu sorunlar erken fark edilmez ve gereken tedbirler alınmazsa yetişkinlik döneminde kalp damar hastalıklarına ve diyabete yakalanma riski artıyor.
5. Ona Özel Yemekler Pişirmekten Kaçının
Çocuğunuzun da bir damak tadı var ve onun sevdiği şeyleri yapmak istersiniz tabii. Fakat patates kızarmasına bayılıyor diye sürekli patates kızartmanız doğru olmaz, değil mi? Arada özellikle onun hoşuna gidecek menüler hazırlayın elbette ama bu konuda çok tavizkar olmayın. Sebze yemeyi sevmiyor diye sebze yemekleri yapmamak veya onun için özel şeyler hazırlamak yerine sebze yemeklerini seveceği tarzda yapma, çekici bir şekilde sunma yoluna gidin.
6. Günün En Azından 1 Öğününü Ailecek Yiyin
Bunu günün her öğünü için yapamayabilirsiniz ama en azından 1 öğün için sağlamaya çalışmalısınız. Yemeklerde beraber olan ailelerin daha sağlıklı beslendiğini gösteren çalışmalar var. Ayrıca bu aile içi iletişimin güçlenmesine de yardım eder.
7. Çok Sevdiği Şeyleri Tamamen Yasaklamayın
Çocuğunuzun çikolatayı çok sevdiğini varsayalım. Çikolata yemesini tamamen yasaklamak yerine fazla yememesini sağlamaya çalışın ya da evde yapabileceğiniz, onun da seveceği alternatif çikolata ve çikolatalı tatlı tarifleri deneyin. Hazır çikolata veya puding alıp önüne koymak elbette daha kolaydır. Fakat sizin hazırlayacağınız tarifler paket gıdalardaki gibi kimyasal katkı maddeleri içermediğinden sağlığına onlar gibi zarar vermeyecektir.