Ev veya hastane ortamında bakılması gereken bir hastanız varsa ve özellikle belirsiz-uzun süreli bir bakım ihtiyacı söz konusuysa gerek başka sorumluluklarınız, gerekse ruh haliniz bu süreci tek başınıza üstlenmenizi zorlaştırabilir. Bu durumda içinize sinecek özelliklere sahip bir refakatçi ve hasta bakıcı ile anlaşarak süreci kendiniz için de, hastanız için de daha kolay hale getirebilirsiniz.
Bazı durumlarda hasta bakımı işinin bütün günü kapsayabileceğini de düşünürsek böyle bir desteğe mutlaka ihtiyacınız olacaktır. Damla İnsan Kaynakları olarak sizi ihtiyacınıza uygun bir donanıma sahip hasta bakıcı ve refakatçilerle buluşturmaya talibiz. Güvenilir, eğitimli ve güler yüzlü elemanlarımız hastanızın bütün ihtiyaçlarını mükemmel bir şekilde karşılamakla kalmayacak, bu zor süreci atlatmanız için size de destek olacaklardır.
Hasta ve yaşlıların ihtiyaçlarının zamanında ve doğru şekilde karşılanması muhtemel sorunları minimuma indirir ve iyileşme sürecini hızlandırır. Kaliteli bir refakatçi ve hasta bakıcısı pek çok şeyi organize edebilecek bir kişidir. Hasta ve/veya yaşlı bireyin temiz bir ortamda bulunması, kişisel temizliği ve bakımının sağlanması, ilaçlarının tam zamanında ve doğru şekilde verilmesi, sağlıklı beslenme prensiplerine ve varsa özel diyetine uygun bir şekilde beslenmesi gerekir.
Belli aralıklarla tansiyon, nabız ve ateş ölçmek; pansiyon ve lağman yapmak, yatalak durumdaki hastalara yatak yarası oluşmasını engellemek için düzenli olarak pozisyon değiştirtmek gibi şeyler de gerekiyorsa hasta bakım sürecine dahil edilmelidir. Bunların dışında hastaya soyunması ve giyinmesi için yardım etmek, varsa doktorların önerdiği alıştırmaları yapmasını sağlamak, onu muhtemel kazalardan koruyacak tedbirleri almak da söz konusu olabilir.
İhtiyaçların listesi oldukça uzundur ve bu liste hastanın durumuna göre belirlenir. Bazı durumlarda temiz, şefkatli ve ilgili birinin varlığı yeterlidir; bazı hallerdeyse özel eğitim almış bir kişinin varlığı gerekir. Konuşan, hareket eden bir hastanız varsa onu oyalayıp eğlendirecek uğraşlar bulunması da bakım sürecinin parçasıdır. Bazı hastaların devamlı olarak gözlenmesi ve görülen değişikliklerin doktora ve aile fertlerine zaman kaybetmeden bildirilmesi gerekebilir. Eğitimli ve deneyimli bir refakatçi ve hasta bakıcısı sizin aklınıza gelmeyebilecek gereksinimlerin de bilincinde olan biri olarak hastanızın bakımını mükemmel bir şekilde gerçekleştirecektir.
Hastalığından dolayı veya ameliyat sonrası sürecinde düzenli bakıma ihtiyacı olan bireylere şartların gerektirdiği şekilde bakım veren kişiler hasta bakıcısı olarak anılır.
Hasta Bakıcısı Kimdir?
Hasta bakıcı fiziksel veya zihinsel sorunları olan farklı yaş gruplarındaki hastaların bakımıyla ilgilenir. Bu işi yapabilmek için mesleki ve teknik liselerin ya da üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekir. Fakat ilköğretim mezunu olan kişiler de bu alanda eğitim veren kurslara gidip sertifika aldıktan sonra hasta bakıcısı olarak iş bulabilirler.
Hasta bakımıyla ilgili hiçbir eğitim almamış olan kişiler de hasta bakıcılığı yapabilir. Bu, bakım verilecek kişinin durumuyla, hasta bakımı yapacak bir personele ihtiyaç duyan kişilerin veya ailelerin talepleriyle ilgilidir.
Çevrenize haber salarak , “Hasta bakıcısı arıyorum” ilanı vererek ya da bir insan kaynakları firmasına başvurarak aradığınız kişinin eğitimli biri olmasını gerekli bulmayabilirsiniz. Fakat bazı durumlarda eğitimli bir hasta bakıcısı ile anlaşmak gerekir. Ya da böyle bir gereklilik olmasa bile örneğin yaşlı ve hasta annenize eğitimli biri tarafından bakılması size daha çok güven ve iç rahatlığı verebilir.
Hasta Bakıcısı Ne İş Yapar?
Hasta bakıcısı görev tanımı bakılacak hastanın durumuna ve şartlarına göre değişir. Bazı durumlarda hastanın yemeğinin servis edilmesi veya yedirilmesi, ilaçlarını aldığının takip edilmesi, yaşam ortamının temiz ve düzenli tutulması yeterlidir. Bazen hastanın altını bağlamak, ördeğini boşaltıp temizlemek, burundan beslenmesini sağlamak, yaralarına pansuman yapmak gerekir.
Hasta bakıcı, temelde, hastasının bakımını durumun gerektirdiği şekilde yapan kişidir.
Hasta bakıcısının görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
*Bakım vereceği kişinin hastalığı hakkında bilgi edinir.
*Kişinin gerektiği şekilde beslenmesini sağlar. Bu, bazı hallerde hastanın yemeğini yatağına servis etmek veya bir masanın üstüne hazırlamak anlamına gelir. Bazen kişinin yemeğini yedirmek veya kendi başına yemesi için yardımcı olmak gerekir.
Hastanın enteral beslenme yöntemiyle, yani midesine giden bir tüp aracılığıyla beslenmesi gerekiyorsa hasta bakıcısı gün içinde gereken zamanlarda ve miktarlarda olmak üzere hastasına gereken miktarda mama verir, beslenme düzeneğinin doğru şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol eder.
*Yatalak hasta bakımı yapan bir hasta bakıcının baktığı kişinin yatış pozisyonunu düzenli olarak değiştirmesi, bezini değiştirmesi, ördeğini boşaltması gerekir.
*Hastasının yaralarına pansuman yapar, gerekli durumlarda ilkyardım desteği verir.
*Bakım verdiği kişinin temizliği ve kişisel bakımıyla ilgilenir.
*Hastasının yaşadığı ortamı havalandırır, temizler, derli toplu ve düzenli tutar.
*Hastasına doktorun tavsiye ettiği tedavi programını uygular. İlaçlarını doğru saatlerde ve doğru şartlar altında almasını sağlar, eksiksiz olarak kullandığından emin olur.
*Hastanın ailesinin verdiği talimatlara göre hareket eder. Herhangi bir konuda onlarla aynı fikirde değilse, farklı önerileri varsa bu konuda açıklama yapar.
*Bakım verdiği kişiye kitap – gazete temin eder veya okur, onun oyalanması ve kendini iyi hissetmesi için çaba sarf eder. Hasta bir çocuğa bakıyorsa onun oynayabileceği oyunlar bulur ve gerekiyorsa oyununa katılır.
*Hastasının durumunu düzenli olarak takip eder, gözlemlediği olumlu ve olumsuz değişiklikleri ailesine bildirir, gerekirse doktoruyla paylaşır.
*Hastaya masaj yapar, egzersiz yaptırır, hareket ihtiyacını karşılar veya karşılamasına yardımcı olur.
*Bakım verdiği kişinin ihtiyaç duyduğu, çevresinde eksik olan eşya ve malzemeleri tespit eder, ailesine bu konuda bilgi verip talepte bulunur.
*Kendi sağlığı ve iş güvenliği için alması gereken tedbirleri alır.
Hasta Bakıcının Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Bir hasta bakıcıda olması gereken özellikler bakılacak kişinin durumuna göre değişir. Örneğin demanslı hasta bakımı yapması gereken birinin sinirleri çok sağlam olmalıdır. Aksi takdirde hastasına gerektiği şekilde bakım veremeyebilir ve kendi psikolojisi de bozulabilir. Yara bakımı, bez ve sürgü değiştirme gibi işler yapması gereken biri bu işleri yapmaktan rahatsız olmayacak ve gerektiği şekilde yerine getirebilecek bir yapıya sahip olmalıdır.
Bunların dışında hasta bakıcıların genel olarak taşıması gereken kişilik özellikleri de vardır.
İyi bir hasta bakıcısı halden anlayan, sabırlı ve şefkatli bir insandır. Hastasının değişken ruh hallerine uyum sağlar, durumu yüzünden moralinin bozulduğu zamanlarda ruh halinin yükselmesini sağlayacak şekilde konuşur ve davranır. Ona meşguliyet terapisi yapar, yani oyalanmasını, eğlenmesini, keyifli zaman geçirmesini sağlayacak etkinlikler düşünüp bulur. Bunu hastasının yaşını, durumunu, cinsiyetini, hobilerini, keyif aldığı şeyleri ve olanaklarını göz önünde bulundurarak yapar.
Hasta bakıcının konuşkan ve güler yüzlü biri olması da gerekir, özellikle de bakım vereceği kişi konuşmak veya algılamak gibi sorunları olmayan biriyse. Yaşlı hasta bakımı söz konusu olduğunda bu konu daha çok önem kazanır. Yaşlı bireyler fiziksel becerileri azaldığı, sosyal çevreleri küçüldüğü için hayata olumsuz bakmaya meyilli olurlar. Deneyimli bir hasta bakıcı bu durumdaki hastasını anlar, onun hayata daha sıkı tutunması, hayattan zevk alması için yapılması gereken şeyleri bulur ve yerine getirir. Gerekirse ailesiyle bu konuda konuşur, önerilerini söyler.
İyi bir hasta bakıcının sahip olması gereken niteliklerden biri de güvenilir olma özelliğidir. İnsanın hasta çocuğunu veya aile büyüğünü bir yabancıya emanet etmesi kolay değildir. Bu açıdan gözünüzün arkada kalmaması için seçiminizi titizlikle yapmalısınız.
Demanslı Hasta Bakıcısı
Demans ve benzeri zihinsel sorunları olan bir yakınınız varsa deneyimli bir demanslı hasta bakıcısı ile anlaşmanız daha iyi olacaktır. Demanslı hasta bakımı yapmak oldukça zor ve yıpratıcı olabilir. Bu durumdaki hastalar sürekli olarak endişeli ve huzursuz olmak, aşırı unutkanlık, kendilerine zarar vermek, çevrelerindeki kişilere saldırganca davranmak, aşırı sinirli veya kuşkucu olmak gibi davranış bozuklukları sergileyebilirler. Bu yüzden, demanslı bir hastanın çevresinde kendisinin bu gibi tutum ve davranışlarını sakin ve soğukkanlı bir şekilde karşılayacak ve gerektiği şekilde davranacak bir bakıcı olması iyi olur. Bu kişinin sinirleri son derecede sağlam olmalıdır.
Eğitimli Hasta Bakıcılar
Lise veya üniversitelerin hasta bakıcılığı ve benzer bölümlerinden mezun olan eğitimli hasta bakıcıları farklı yaş grubu ve cinsiyetlerdeki kişilerin farklı sağlık sorunları hakkında bilgi sahibi olurlar. Özellikle ileri derecede fiziksel ve / veya zihinsel sorunları olan hastaların bakımı söz konusu olduğunda eğitim görmüş bir hasta bakıcısı ile anlaşmak daha iyi olur.
Deneyimli Hasta Bakıcıları
Bazı durumlarda hasta bakımı konusunda tecrübeli olmak çok önemli olmayabilir. Örneğin hastalık hafiftir, hastanın bakımı nispeten kolaydır, aileden biri de sürekli bakıcının etrafında bulunup onu kontrol edebilecektir. Fakat bazı hallerde tecrübeli bir hasta bakıcısı ile anlaşmak daha etkili ve faydalı olur. Hastanızın durumu ağırsa, bakımı için birçok detay bilmek, bazı şeylerden rahatsız olmamak gerekiyorsa deneyimli bir bakıcı tutmayı tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Hasta Bakıcısı Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
*Hastanızın durumunu eksiksiz ve net bir şekilde ifade edin. Böylece hasta bakıcının işe başladıktan sonra kendisini şaşırtan, irkilten bir durumla karşılaşmasını önlemiş olursunuz. Aksi takdirde kişi işi hemen değilse bile en kısa zamanda bırakmayı düşünebilir.
*Hasta bakıcısı iş ilanı hazırlarken veya iletişim kurduğunuz insan kaynakları şirketine bilgi verirken aradığınız bütün özellikleri belirtin. Referanslı hasta bakıcısı ile çalışmak istiyorsanız bunu ifade edin. Adayların hastanıza nasıl bir bakım vermesi, nelere dikkat etmesi gerektiğini açıklayın. Hasta bakımı dışında yapılmasını istediğiniz başka bir iş veya işler varsa bundan da söz edin.
*Görüştüğünüz adayın vücut diline, konuşma tarzına, insanlara, hastalara, yaşlılara, çocuklara bakış açısına dikkat edin. Bu konularda bilgi edinmenizi sağlayacak sorular sorun. Sabırlı, şefkatli, sağlam sinirlere sahip, serinkanlı bir kişi olup olmadığını sorgulayın.
*Adayın işine sadık ve dakik bir insan olduğundan emin olun.
*Aile durumu ve sağlık durumu hakkında bilgi edinin. Özel sorunları veya hastalığı yüzünden sıklıkla işe geç gelme veya izin alma durumu olan biri düzeninizi aksatabilir.
Damla Danışmanlık ile Hasta Bakıcısı Bulmak
Damla İnsan Kaynakları firması olarak 20 yıldır kişilere, şirketlere ve ailelere bebek bakıcısı, oyun ablası, Filipinli bakıcı, özel şoför, makam şoförü, ikiz bebek bakıcısı, Nepalli bakıcı, hasta bakıcı, gölge öğretmen, muhasebeci gibi elemanlar temin etmekteyiz. Tecrübeli, referanslı, eğitimli hasta bakıcısı talepleriniz için de hizmetinizdeyiz.
Yaşlı hasta bakıcısı, yaşlı bakıcısı gibi ihtiyaçlarınız için size de yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız. Bunun için aradığınız özelliklerin bir listesini yapıp bize bildirmeniz gerekiyor. Bu konuda gereken bilgileri aldıktan sonra hemen harekete geçiyor ve portföyümüzdeki kriterlerinize uygun adayların tespitini yapıyoruz. Daha sonra sizi müsait olduğunuz bir zamanda ofisimize gelmeniz için davet ediyoruz. Burada sizin, bizim ve sizinle görüştüreceğimiz aday veya adayların hazır bulunduğu bir görüşme yapılıyor.
Önerdiğimiz adayı işe almaya karar verdiğiniz takdirde aramızda 2 aylık bir sözleşme imzalıyoruz. Bu sözleşme ile size iki ay içinde bir sorun çıkması durumunda sizin için iki yeni eleman daha bulacağımızı taahhüt ediyoruz.
Hasta Bakıcısı Arıyorum diyorsanız tıklayın.