Konsantrasyon bozukluğu her yaştan insanlarda görülebilen ve birçok öğrencinin okul hayatının bir noktasında yaşadığı bir sorundur. Okul çağındaki çocuklarda ve gençlerde görülmesi, akademik performansı olumsuz etkileyeceğinden dolayı ebeveynlerde ciddi kaygılara yol açabilir. Çocuklarda odaklanma güçlüğü her zaman öğrenmeyi zorlaştıran psikolojik sorunlara işaret etmez. Kendini düşük ders notları, sınıf içinde rahatsız edici davranışlar ve okuldan hoşlanmamak gibi belirtilerle gösteren bu durum farklı sebeplerden kaynaklanabilir.
Çocuklarda Odaklanma Güçlüğünün Sebepleri
- 1. Dış Uyaranlar
Konuşan, gürültü yapan sınıf arkadaşları veya dağınık bir çalışma ortamı gibi dikkati dağıtabilecek unsurlar bazı çocukları daha fazla etkiler. Dikkatlerini derse, öğretmene vermelerini zorlaştırır.
- 2. Okulla İlgili Kaygılar
Notlarla veya okulla ilgili endişeler öğrencinin derse odaklanmasını zorlaştırabilir. Anlamadığı, geride kaldığı, düşük notlar aldığı bir dersten ötürü bunalmış olan bir öğrenci sınıfta işlenmekte olan konudan kolayca kopabilir.
- 3. Okula Yeni Başlamış veya Uzun Süre Uzak Kalmış Olmak
Birçok küçük çocuk sınıfta dikkatlerini toplamakta zorlanırlar, çünkü burası onlar için yeni ve farklı bir ortamdır. Daha büyük çocuklarda tatillerden veya hastalık gibi bir durumdan ötürü uzun süre okul ortamından uzak kaldıktan sonra okul hayatına uyum sağlamakta güçlük çekebilirler.
- 4. Düzensizlik
Çocuklarda odaklanma güçlüğü bazen organize olamamakla, düzensizlikle de ilgili olabilir. Sınıfa hazırlıksız bir şekilde, eksik malzemelerle gelen çocuk öğretmenin anlattığı konuya dikkat etmek yerine yanında olmayan veya bulmakta zorluk çektiği araç ve materyalleri arayarak zaman harcar.
- 5. Eğitim Materyaliyle İlgili Sorunlar
Öğrencide konsantrasyon eksikliği gibi görünen şey aslında bilgiyi içeren materyali, kaynakları nasıl kullanılacağını bilememekle de ilgili olabilir. Eğitim materyalinin karışık olması veya kendisine öyle gelmesi çocuğun nereden başlayacağı, neyi nerede bulacağı gibi konularda kafa karışıklığı yaşamasına ve odaklanmakta zorluk çekmesine yol açabilir.
- 6. Öğrenme Tarzıyla İlgili Sorunlar
Her çocuğun öğrenme, kavrama tarzı iyi değildir. Bazıları görerek veya duyarak iyi anlarken, kimileri de pratik yaparak anlar. Öğretmenin kendi öğrenme stiliyle uyumlu olmayan bir öğretme tarzı olması çocuğun konuya konsantre olmasını ve iyi anlamasını engelleyebilir.
- 7. Yetersiz Uyku, Yetersiz Beslenme
Geceleri gerektiği kadar uyumayan veya okula sağlıklı bir kahvaltı yapmadan giden bir çocuk derslerine odaklanmak için ihtiyaç duyduğu enerjiden yoksun kalır.
- 8. Dersin Zorlayıcı Olmaması
Dersin veya konunun kendisini zorlamaması, basit ve kolayca anlaşılır gelmesi öğrencinin ilgisini kaybetmesine, dikkatinin dağılmasına yol açabilir.