İster üniversiteden yeni mezun olmuş, ister şimdiye kadarki çalışma alanınızdan bambaşka bir sektöre yönelmiş olun, ilk iş deneyiminiz size heyecan verici ve eğitici olduğu kadar ürkütücü de olabilir. Eğer işleri sizin için kolaylaştıracak küçük kariyer ipuçları edinirseniz yeni işe alışma ve kendinizi işyerinde kabul ettirme süreçlerini büyük ölçüde hızlandırabilirsiniz. İşte bu ipuçlarından birkaçı;
1. Post-itlerden faydalanın: Sosyal bilim alanında yapılan araştırmalar elle yazılan notların insanları harekete geçirmek konusunda dijital ortamda hazırlananlara göre büyük oranda daha etkili olduğunu ortaya koyuyor. Eğer elinizde müdürünüzün bir an önce göz atması gereken bir rapor varsa ya da bir konuda bölüm yöneticinize size acilen yol göstermesine ihtiyaç duyuyorsanız isteğinizi bir post-it kağıdına okunaklı harflerle yazarak masalarına ya da dosya dolaplarına iliştirmeyi deneyin.
2. Yazışmalarda kısa, öz ve nazik olmaya özen gösterin: Özellikle şirket içi yazışmalar ve mailler söz konusu olduğunda toplamda 300 kelimeyi geçmemeye özen gösterin. Araştırmalara göre belli bir metini okuyan kişilerin dikkat ve konsantrasyon seviyeleri bu eşikten sonra büyük oranda düşüyor, metnin geri kalanını dikkatli ve eksiksiz biçimde okuma ihtimalleri azalıyor ve yazışmanın son kısımlarında yer alan en önemli detaylar bile gözden kaçıp cevapsız kalabiliyor.
3. Toplantılara mutlaka not defteriniz, tabletiniz ya da bilgisayarınızla girin: Özellikle işe yeni başladıysanız ve adaptasyon sürecinin stresini üzerinden hala atamadıysanız uzun süren toplantılarda konsantrasyonunuzu korumak sizin için biraz zor olabilir. Eğer yanınızda aklınıza takılan noktaları, fikirlerinizi ve sorularınızı kolaylıkla kaydedebileceğiniz bir araç olursa hem hiç kimsenin konuşmasını bölmek zorunda kalmazsınız, hem de toplantı bittiğinde hiçbir önemli detayı unutmayacağınızdan emin olursunuz.
4. Rakiplerinizden iyilik isteyin: Sizinle beraber işe başlayan bir çalışma arkadaşınız size biraz düşmanca davranıyorsa ya da komşu departmandaki başka bir çalışanla aranızdaki buzları bir türlü eritemiyorsanız onlardan bir iyilik istemeyi deneyin. İlişki seviyenize göre bu iyilik bir kalem ödünç almak ya da bir projenin zorlandığınız bir bölümü konusunda yardım istemek olabilir. Bu tarz destekleyici ilişki biçimleri insanların birbirlerini daha iyi tanımalarını ve birbirlerine sempati duymalarını kolaylaştırır.
4. “Çünkü”nün gücünden faydalanın: Bir raporun kopyalarını acilen toplantıya yetiştirmeniz gerekiyor ancak önünüzdeki fotokopi sırası bir türlü bitmiyor mu? Grup psikolojisi alanında yapılan araştırmalar insanların bir işin sebebi onlara açık açık anlatıldığında anlayışlı ve destekleyici davranma olasılıklarının arttığını ortaya koyuyor. Yani gergince bir sağa bir sola sallanmak ya da sıkıntınızı belirten sesler çıkarmak yerine iş arkadaşlarınıza bu işi neden hemen şimdi halletmeniz gerektiğini açıklarsanız sıralarını size seve seve verebilirler.
5. Önce soru sorun: İş yaşamında başarıya ulaşmanıza yardımcı olan kariyer ipuçları hemen her gün televizyonlarda ve haberlerde karşımıza çıkan politika taktikleriyle büyük oranda benzerlik gösterirler. Bu taktiklerin bir kısmı biraz fazla kurnazca görünse de bir kısmının gerçekten işe yaradığı yadsınamaz. Müdürünüze yapılan işle ya da bir projeyle ilgili fikirlerinizden bahsetmek istiyorsanız konuya girmeden önce ona yeni fikirlere açık olup olmadığını ya da işletmenin çalışanlardan gelen fikirlere ne derece değer verdiğini sorun. Yöneticiler bu tarz sorulara genelde olumlu yönde yanıt verirler. Bu tarz bir soruya “Evet” cevabı aldıktan sonra fikirlerinizden bahsetmeye başlarsanız müdürünüz ya da yöneticiniz biraz evvel söylediği şeyle çelişmemek adına sizi daha dikkatli biçimde dinleyecek ve söylediklerinizi ciddi biçimde değerlendirme olasılığı artacaktır. Aynı taktiği çalışma arkadaşlarınızla kurduğunuz iletişimde de uygulayabilirsiniz.