Kariyerlerinde yüksek seviyeleri hedefleyen kişilerin bir kısmı hayallerinin de ötesinde başarılara ulaşırken bir kısmı maalesef potansiyellerini gerçekleştiremez ve iş yaşamının belli aşamalarında takılı kalırlar. Kariyer gelişimi konusunda yaşanan böyle tıkanmalar özellikle yöneticilik ve uzmanlık gibi özel sektöre bağlı profesyonel mesleklerde çalışanlar arasında yaygındır. Oysa başarılı bir profesyonel olmak için gerekli özelliklerin pek azı doğuştan gelir; geri kalanlar ise azim, kararlılık ve sıkı bir çalışmayla edinilebilecek yetenek ve alışkanlıklardır. İşte profesyonel mesleklerde başarı konusunda yolunuzu aydınlatacak bazı püf noktaları;
1. Kariyerinizin geleceği için seçici olmaktan korkmayın. Üniversiteyi ya da lisansüstü öğrenimi bitirir bitirmez çalışacağınız ilk şirket gözünüze pek de önemli gelmeyebilir; hatta yalnızca iş deneyimi edinmek için kendinizi görüşmeye çağırıldığınız ilk kurumda işe başlamış olarak bulabilirsiniz. Ancak kariyer başarısı için çalıştığınız her kurumun ve işin ayrı bir önemi olduğunu unutmayın. Kariyerinizde emin adımlarla ilerlemek ve zirveye varmak istiyorsanız aldığınız teklifleri iyi değerlendirin ve kimi zaman birkaç ay işsiz kalmanın (eğer maddi imkanlarınızı bu yönde zorlayabiliyorsanız) önünüze çıkan ilk kapıyı fazla düşünmeksizin aralamaktan daha isabetli bir karar olabileceğini aklınızdan hiç çıkarmayın.
2. Kendinize hedefler koyun ve bunları sürekli gözden geçirin. Kısa vadeli ve basit hedefleri olan birinin profesyonel mesleklerde başarılı olması kesinlikle söz konusu değildir; ancak aynı durum potansiyelinin farkında olmayan ve hedefleri konusunda gerçekçi davranmayan kişiler için de geçerlidir. Profesyonel mesleklerde başarı büyük oranda doğru hedeflerin doğru zamanda belirlenmesine bağlıdır. Elbette hiç kimse bu konuda %100 isabetli tahminler yapmayı doğrudan öğrenmez; bu nedenle hedefler konusunda yapılacak en doğru şey onları mümkün olduğunca gerçekçi düzeyde tutup birkaç aylık ya da yıllık periyodlarla dürüstçe gözden geçirip revize etmektir.
3. İletişim becerilerinizi geliştirin. İster özel sektörde, ister kamuda olsun profesyonel meslekler; özellikle de yöneticilik pozisyonları güçlü bir iletişim yeteneği gerektirir. Bu yetenekler kariyerinizin başlangıç aşamasında iş arkadaşlarınız ve bölüm sorumlularınızla olan ilişkiniz; ilerleyen dönemlerde ise size bağlı olan personelin motivasyonu ve departmanınızın başarısı açısından kilit öneme sahip olacaktır. Henüz üniversite dönemindeyken düzgün konuşma, diksiyon, hitabet, liderlik yetenekleri ve benzeri konularda kurslara ve seminerlere katılıp kendilerini geliştirebilenler bu konuda her zaman bir adım önde olmakla birlikte asla başlamak için fazla geç kaldığınızı düşünmeyin ve başarılı bir kariyer yönetimi açısından tartışılmaz bir öneme sahip bu konuda hemen şimdi bir adım atın.