Üst düzey bir yönetici olmanın; birçok kişinin talimat aldığı, durmadan iş toplantılarına ve davetlere katılan, randevu defteri daima dolu olan, iş hayatında veya belli bir çevrede ‘Önemli’ sayılan biri olmanın çok güzel bir şey olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ama böyle bir hayatın zorlukları ve bedelleri sandığınızdan fazla olabiliyor. Stresli yöneticiler, iş dünyasının titiz ve rekabetçi insanları, agresif kişilikli beyaz yakalılar bu hayat tarzının ve kişilik özelliklerinin yol açtığı çeşitli sorunlar yaşayabiliyorlar. Bunlardan biri olan bruksizm hastalığı kendini diş gıcırdatma – sıkma davranışları olarak gösteriyor.
Bir yönüyle yönetici hastalığı sayılan bu rahatsızlığın diğer belirtileri ise sabahları güne dişlerde ağrıyla, ayrıca yorgun bir vaziyette başlamak. Yukarıda belirttiğimiz maddelerin yanı sıra sabahları kulaklarınızın ağrıdığını hissediyor ve yutkunmakta güçlük çekiyorsanız bruksizme yakalanmış olabilirsiniz. Bruksizme yol açan çeşitli psikolojik ve fizyolojik unsurlar arasında başta gelenlerden birinin stres olduğunu söyleyebiliriz. Çoğu kişi uzun süre dişlerini sıktığının ve / veya gıcırdattığının farkına varmadığından, bruksizm tanısı genellikle hastalık ilerledikten sonra konulabiliyor.
Bruksizm hastaları doktora başvurduklarında aşağı yukarı şu şikayetleri sıralıyorlar: Sabahları çiğneme kaslarında ağrılar ve eklem ağrıları, kulak ağrısı, baş ve boyun ağrıları, çene ekleminden ses gelmesi, halsizlik ve yorgunluk, dişlerde ağrı – hassasiyet ve yutkunma güçlüğü.
Dişler ve çiğneme kaslarıyla ilgili şikayetler ön plandaysa öncelikle bir diş hekimi ile görüşmek gerekiyor. Nöroloji ve psikiyatri branşları da bruksizmle belli seviyelerde ilgileniyorlar. Bruksizm tedavisi esas olarak; diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığının kişinin çene eklemlerine kalıcı zararlar vermesini engellemek ve ağrıyı gidermek amacını güdüyor. Üst çene için 2 mm. kalınlığında özel bir şeffaf plak yapılıyor, böylece kişinin dişlerinin uyku sırasında birbiriyle temas etmesi engelleniyor.
Dişlerin üstüne oturan ve ‘Gece plağı’ denilen bu aparat sorunu gidermezse stres terapisi uygulanıyor veya hastanın rahat uyumasını sağlayacak tedbirler alınıyor. Diş hekiminin gerekli görmesi halinde protez uygulaması, hatalı dolgu ve kaplamaların yenilenmesi gibi tedaviler uygulanıyor. Kişinin çene eklemlerinde diş sıkmaları ve gıcırdatmalarından dolayı aşırı bir deformasyon oluşmuşsa cerrahi tedaviler de gündeme gelebiliyor.
Bunların dışında, yanağın alt kısmındaki çiğneme kaslarına doğru bir uygulamayla botoks enjeksiyonu yapılarak istenmeyen kasılmalara ve sıkmalara engel olunabiliyor. Kişinin çene eklemlerinde diş sıkmaları ve gıcırdatmalarından dolayı aşırı bir deformasyon oluşmuşsa cerrahi tedaviler de gündeme gelebiliyor. Bunların dışında, yanağın alt kısmındaki çiğneme kaslarına doğru bir uygulamayla botoks enjeksiyonu yapılarak istenmeyen kasılmalara ve sıkmalara engel olunabiliyor.