Günümüzde çocukların anne babalarından ayrılmak istememeleri, aileleriyle inatlaşması gibi durumlar okul fobisinin belirtilerinden birkaçıdır. Okul çağındaki çocuklar, genellikle karın ağrıları ve baş ağrıları gibi mazeretlerle okula gitmek istemezler. Aslında bu ağrılar gerçek olmamakla beraber psikolojik kaynaklıdır. Bu yazımızda sizlere okula gitmek istemeyen çocukların, aile desteğiyle okul fobisi dediğimiz kavramı, ortadan kaldırmak için gerekli olacak bilgileri vereceğiz.
Okul çağındaki çocukların okula gitmemelerinin asıl sebebi anne ve babalarından ayrılmak istemeyişleridir. Bu durumda ailenin çocuğa verdiği bilgiler önemlidir. Çünkü aşırı kaygıcı bir anne baba, çocuklarında, dışarının tehlikeli bir yer olduğu izlenimini vermektedir.
Çocuk evin dışarısına çıktığında kendini güçsüz ve korumasız hissedecektir. Bu sebeple anne ve baba çocuklarına dışarının aslında korkulacak bir yer olmadığını uygun bir dille anlatmalıdır.
Okul fobisi, yeni kardeşi olacak çocuklarda da görülebilmektedir. Bunun sebebi, çocuk okuldayken, kardeşinin anne ile zaman geçirmesi ve çocuğun bundan rahatsızlık duymasıdır. Çocuklardan ziyade, annelerin çocuklarını okula gönderirken duydukları kaygı, çocuklara yansımaktadır. Böylece çocuk annesinin düşüncelerinin haklı bir sebebi olduğunu düşünür ve okula gitmemek için çaba sarf eder. Bu sebeple anne ve babaların çocuklarına okula gitmenin, normal ve zararsız bir süreç olduğunu anlatmaları gerekir. Okul fobisi okula başladıktan sonrada ortaya çıkabilir.
Özellikle okul arkadaşlarından ve öğretmeninden olumsuz davranış ve tepkiler gören çocuk muhtemelen okula gitmek istemeyecektir. Burada çözüm yine anne ve babaların ellerindedir. Anne ve babalar bu durumu öğretmenleriyle konuşarak çözmelidirler.