İlk olarak 31 Aralık 2019’da Çin’in Hubei Eyaleti, Wuhan Şehrinde bildirildikten sonra yaklaşık 50 ülkede daha görülen corona virüsü 11 Mart 2020 itibariyle ilk olarak ülkemizde de görüldü. Şu ana kadar virüsün genellikle ileri yaşlardaki kişilerde görüldüğü ve 9 yaşın altındaki bir bireyin ölümüne yol açmadığı belirtildi. Fakat bu çocukların enfekte olmaktan muaf olduklarını göstermez. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, vakaların büyük kısmının yetişkinlerde görüldüğünü fakat çocukların da enfekte olduğunu bildirmişlerdir. Dolayısıyla ebeveynler gelişmelerden çocukları adına da tedirgin olmakta ve çocukları corona virüsünden korumanın yolları hakkında bilgi sahibi olmak istemektedirler.
Bugüne kadarki veriler korona virüsüne karşı en riskli ve savunmasız durumda olanların yaşlı bireylerle kronik hastalığı olanlar olduğunu göstermektedir. Sağlıklı genç insanlarda daha hafif bir şekilde seyreden hastalık, 60 yaş üstü kişilerde ve diyabet, kanser, akciğer hastalığı gibi sağlık sorunları olan kişilerde daha ağır seyretmekte ve ölüme neden olabilmektedir.
Corona (Korona) Virüsü Nedir?
Wuhan virüsü olarak da bilinen Coronavirüs hayvanlar arasında yaygın olmakla beraber nadir durumlarda insanlara da geçebilen büyük bir virüs grubudur.
Hayvanlarda saptanmış olan, fakat insanlara bulaşmamış birçok türü de bulunan bu geniş virüs ailesinin insanlara bulaşan alt tipleri genellikle soğuk algınlığına yol açmakla beraber bazı hallerde ağır akut solunum sendromu gibi ciddi sağlık sorunlarına da sebep olabilmektedir.
7 Ocak 2020 itibariyle, insanlarda daha önce görülmemiş olan yeni koronavirüs türü ve yol açtığı hastalık 2019-nCoV olarak tanımlanmıştır. Bu hastalığın ismi daha sonra COVİD-19 olarak kabul edilmiştir.
Korona Virüs Belirtileri Nelerdir?
Corona / Covid-19 virüsünün başlıca semptomları şunlardır:
- Burun akıntısı
- Boğazda ağrı
- Öksürük
- Baş ağrısı (Muhtemel)
- Birkaç gün devam eden ateş
Korona virüsü söz konusu olduğunda her türden solunum yolu hastalığı belirtilerinin dikkate alınması tavsiye edilmektedir. Hastalığın kuluçka süresinin 2 ila 14 gün arasında değiştiği düşünülmektedir. Belirtiler genellikle kişinin enfekte olmasından 2 gün sonra ortaya çıkmakta, ancak bazen bu süre 14 güne kadar çıkabilmektedir.
Coronavirüs Ölümcül Bir Virüs Müdür?
Corona virüsten ölüm oranı yüzde 2 olarak açıklanmıştır. Bu virüsle enfekte olan insanların yüzde 98’i tedavi edilebilmektedir. Uzmanlar ölüm oranının daha da düşük olmasını beklemektedirler. Umarız ki gerçekten öyle olur.
Yeni Corona Virüsü Hangi Yollarla Bulaşır?
Covid-19 olarak adlandırılan yeni korona virüsü genellikle enfekte olmuş bir insanın vücut salgılarının sağlıklı bir insana temas etmesi sonucunda bulaşmaktadır. Hasta insanların öksürmesi ve hapşırması sonucunda havaya saçılan damlacıklar virüsün sağlıklı insanlara da bulaşmasına yol açar. Ayrıca virüsün bulunduğu ortam ve eşyalarla temastan sonra ağız ve burun mukozasına taşınmasıyla ve el sıkışma ile de bulaşır.
Çocukları Corona Virüsten Korumanın Yolları Nelerdir?
Korona virüsü şimdiye kadar 9 yaş altındaki bireylerde görülmemiştir. Ana risk grubu yaşlı insanlar ve kronik bir hastalığı olanlardır. Fakat çocuklar ve gençler de coronavirüsle enfekte olabilirler. Dolayısıyla ebeveynler çocukları için de endişe duymaktadırlar. Korona virüsten korunmak için aşağıdaki noktalara dikkat etmek gerekir:
- El hijyeni konusunda son derecede titiz davranın. Ellerinizi gün içinde sıklıkla sabun ve suyla, en az 20 saniye boyunca yıkayın. Yemek yapmadan önce ve sonra, tuvalete girmeden önce ve sonra, toplu taşıma araçlarını kullandığınızda ve gerekli gördüğünüz her durumda ellerinizi temizleyin. Yıkama imkanı yoksa alkol bazlı bir dezenfektan kullanın.
- Öksürük, soğuk algınlığı, ateş gibi grip belirtileri taşıyan kişilerle yakın temasta bulunmaktan kaçının. Enfekte olmuş kişilerle sarılmak veya öpüşmek, havaya yayılan öksürük veya hapşırık damlacıklarına maruz kalmak virüsün sağlıklı insanların ağzına, burun ya da göz mukozasına ulaşmasına sebep olur. Bu gibi durumlardaki kişilerle aranızda en az 3 – 4 adım mesafe olmasına dikkat edin.
- Kalabalık ve kapalı ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak durun.
- Kalabalık ortamlarda bulunduktan sonra ellerinizi iyice temizlemeden önce ağzınıza, gözünüze veya burnunuza değdirmeyin.
- Kapı kolu, klavye gibi ortak kullanılan ve sıklıkla temas edilen nesneleri sıklıkla temizleyin ve dezenfekte edin.
- Öksürürken ve hapşırırken ağzınızı tek kullanımlık bir mendille kapatın. Sonra mendili atın ve ellerinizi yıkayın. Yanınızda mendil yoksa ağzınızı kolunuzun iç kısmıyla kapatın.
- Evinizdeki, iş yerinizdeki kapalı alanları sıklıkla havalandırın.
- Sağlıklı ve dengeli beslenerek, yeterince uyumaya dikkat ederek bağışıklık sisteminizi güçlendirin.
Çocuğunuzu El Hijyeni Konusunda Bilgilendirin
Çocukları corona virüsünden korumanın yolları denildiğinde akla gelmesi gereken ilk konu ellerin gerektiği şekilde temizlenmesidir. Bir hastaneye gittiğinizde birçok yerde el hijyeni ile ilgili afişler asılmış olduğunu görürsünüz. Bu, sadece korona virüsü için değil, bütün hastalıklar için geçerli olan önemli ve etkili bir korunma önlemidir.
Bunu anlayabilecek yaştaki çocuklarınıza ellerini nasıl temizlemeleri gerektiğini öğretin. Uygulamalı olarak göstermeniz daha etkili olur. Bu konuda doğru bir rol model teşkil etmeye de dikkat edin.
Çocuğunuzun Beslenmesini ve Genel Sağlık Durumunu Dikkatle Gözlemleyin
Ebeveynler olarak çocuğunuzun gerektiği gibi beslenmesine ve sağlıklı olmasına her zaman dikkat ediyorsunuzdur. Fakat bu gibi kritik dönemlerde her zamankinden daha dikkatli olmak gerekir. Çocuğunuzun dengeli beslendiğinden ve yeterince uyuduğundan emin olmalısınız. Böylece bünyesi hastalıklara karşı daha dirençli olacaktır. Çocuğunuzda soğuk algınlığı belirtileri gözlediğiniz zaman panik yapmayın, fakat zaman kaybetmeden doktorunuza başvurun. Doktorun tavsiye ettiği tedaviyi titizlikle uygulayın. Doktorunuzun fikrini de alarak hasta çocuğunuzu bir süre için kreşe veya okula göndermeme yoluna da gidebilirsiniz.
Çocuğunuza hapşırma ve öksürme esnasında ve sonrasında neler yapması gerektiğini öğretin. Hangi durumlarda ellerini mutlaka yıkaması gerektiğini anlatın.
Coronavirüs Nasıl Tedavi Edilir?
Koronavirüs tedavisi için henüz etkin bir tedavi geliştirilmemiş, bir aşı üretilmemiştir. Bu yüzden, hastalığın tedavisi belirtilerin seyrine göre yapılmaktadır. Semptomların hafiflemesi için ateş düşürücü, ağrı kesici, öksürüğü hafifletici ilaçlar tavsiye edilmekte, gerekirse solunum ve sıvı desteği sağlanmaktadır.
Bilim insanları corona virüsüne karşı bir aşı geliştirme çalışmalarına devam etmektedirler. Aşının 2020 yılı sonuna kadar insanlar üzerinde denenmesi planlanmaktadır.
Bakıcınız Da Çocuğunuzu Korona Virüsünden Korumaya Dikkat Etmeli
Çocuk bakıcısı arayan aileler işe alacakları bakıcının hijyen ve dengeli beslenme gibi konularda bilgili ve dikkatli olduğundan emin olmalıdırlar. Bu noktalar her zaman önemlidir ama corona virüsünün dünyanın farklı yerlerinde görülmeye devam ettiği bu dönemde daha da önemlidir. Bebek bakıcısı veya çocuk bakıcısı seçerken bu gibi konuları mutlaka sorgulayın. Görüştüğünüz bakıcı adaylarının veya mevcut bakıcınızın sağlık durumundan ve hijyen konusunda bilgili ve bilinçli olduğundan emin olun.
Bakıcınız evinize girdikten sonra mutlaka ellerini yıkamalı ve gün içinde gerektiği her zaman da bunu yapmalı. Ayrıca çocuğunuzu da bu konuda eğitmesini isteyebilirsiniz. Çocuğunuzun evde veya dışarıda gezmeye çıktıkları zaman mikrop kapmasını önlemek için gereken tedbirleri almalı. Kendisini de, bakımını üstlendiği çocuğu da enfekte olmaktan korumanın yollarını bilmeli.